ГоловнаКультура

Представники кіноіндустрії стурбовані затримкою формування Ради з підтримки кіно

Без Ради Держкіно не може почати конкурси з розподілу грошей на українське кіно.

Громадські організації в сфері українського кіно висловили стурбованість тим, що Кабмін затягує формування Ради щодо державної підтримки кінематографії.

Про це йдеться у відкритому листі до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, оприлюдненому на сторінці Асоціації української кіноіндустрії в фейсбуці. Лист підписали голови громадських організацій у сфері кіно.

"Після того, як Кабмін схвалив постанову "Про затвердження порядку створення Ради щодо державної підтримки кінематографії", українська кіноспільнота чекала на якомога скоріше завершення всіх формальних процедур зі створення цієї Ради. Після прийняття закону про державну підтримку кінематографії будь-яка державна підтримка в сфері кінематографії може бути надана тільки на підставі рішення цієї Ради", - йдеться листі.

Восени 2018 року в результаті конкурсу було обрано членів Ради з підтримки кінематографії. До її складу увійшли: Олександр Шпилюк, Дмитро Гузій, Людмила Горделадзе, Андрій Дончик, Сергій Зленко, Віталій Докаленко, Максим Маган, Андрій Халпахчі та Аркадій Непиталюк.

На сьогоднішні Кабмін не затвердив склад Ради, що робить неможливим оголошення нового пітчингу Держкіно.

"При цьому в держбюджеті на 2019 рік уже передбачено кошти на створення українських фільмів, проте їх використання є практично неможливим", - ідеться в листі.

Автори листа зазначають: "якщо найближчим часом персональний склад Ради з підтримки кінематографії не затвердять, кіногалузь втратить не тільки темпи розвитку і продукування національних фільмів, а й реноме надійного партнера перед зарубіжними партнерами".

Нагадаємо, в цьому році бюджет Держкіно становить 518 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram