ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Що означає Дональд Трамп для України?

Перемога Дональда Трампа – хороший шанс для українців нарешті зрозуміти: доля України – в руках самої України. Ми не можемо будувати своє майбутнє виключно на основі того, скільки нам підтримки дають США, МВФ чи ЄС.

Фото: EPA/UPG
Трамп-президент – це сигнал, що треба подорослішати і покладатись виключно на власні сили. Ні дядько Сем, ні дядько Дональд не можуть провести ті глибинні реформи, які потрібні для економічного процвітання України. Вони можуть допомагати, радити, підтримувати грошима, але до того часу, поки бачитимуть політичну волю в самій Україні будувати якісно нову державу.

Навіть за президента Трампа Україна ще якийсь час залишатиметься на порядку денному США, щонайменше через призму Росії та європейської безпеки в цілому. Питання лише в тому, це буде негативний порядок денний чи позитивний. Адже впродовж останніх двох років Україна займала чільне місце у порядку денному американської адміністрації, але це був негативний порядок денний: війна, корупція, скрутний економічний та фінансовий стан.

Новий американський президент, як і будь-який серйозний західний політик, для продовження підтримки України має пояснити своєму виборцю, а чому, власне, американці мають щось платити далекій корумпованій країні? Тільки тому, що вона стала жертвою агресії? Цей аргумент може працювати в часи гарячої фази конфлікту, але не безкінечно. Україна має надати серйозні аргументи новому президенту США для продовження підтримки України. Пафосні заклики на тему “Допоможіть нам, бо ми боремося з російською агресією і захищаємо демократичні цінності – не допоможуть”.

Взагалі, Україні треба відходити від ролі прохача. Потрібно навчитись робити пропозиції самій. Ми не можемо запропонувати свої послуги США у вирішенні глобальних проблем, але ми можемо зробити достойні пропозиції американському бізнесу, дати можливість йому закріпитись в Україні. Не виключаю, що за Трампа-президента, зважаючи на його бізнес-досьє, комерційна дипломатія буде посилена.

Критично важливою у відносинах Україна-США є довіра. Довіра до українського уряду і президента України з боку нової адміністрації будуватиметься на основі того, чи будуть українські керманичі виконувати те, що обіцяють на переговорах, чи будуть дурити американців та європейців імітацією реформ. Поки що у Вашингтоні вважають, що імітації більше, ніж реформ.

Наразі незрозуміло, яку тактику обере Дональд Трамп у відносинах із Росією, що, очевидно, впливатиме і на діалог з Україною. Його, з одного боку, звинувачували в заграваннях з Путіним, з іншого боку – він не раз критикував Обаму за слабкість у діалозі з Путіним.

Непередбачуваність і непрогнозованість Дональда Трампа не дають можливості робити чіткі прогнози. Але прогнозами сьогодні і не треба особливо захоплюватись. Треба робити свою домашню роботу, користуючись тією підтримкою, зокрема, і з боку США, яка вже надана Україні.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram