ГоловнаБлогиБлог Сергія Перепела

Права «міноритарних меншин» захищені ще менше, ніж сексуальних!

Фондовий ринок України нагадує більше апендицит національної економіки ніж її серце, для інших країн характерно – протилежне. Щоб не робили учасники цього ринку – кількість цінних паперів падає, обсяг активних рахунків стагнує, «міноритарно-мажоритарна» культура застигла на рівні формули «сам дурак».

Фото: obozrevatel.com

Фондову меншість (міноритарних акціонерів) гноблять мажоритарники, держава перший помічник останніх. Ґенеза такої ситуації - у нерозумінні можливостей фондового ринку для порятунку української економіки. «Динозаври» в уряді та профільних організаціях, які регулюють фондовий ринок та ринок фінансових послуг, вважають зручнішими зовнішні запозичення ніж розвиток внутрішнього фінансового ринку.

Банки зухвало ґвалтують економіку і людей. Середньостатистичний банк «задирає» ставки по депозитам до неба, а потім перепродає ці гроші через кредит населенню. Останні виносять з хати все що є – банкам віддають проценти, китайським виробникам – тіло. Україна залишається з тимчасовим задоволенням від експлуатації дешевого китайського фена чи пральної машини. Тим часом, фондовий ринок не може конкурувати з банками та їх ставками по депозитам. Фондовий ринок потребує довгих і дешевих грошей, замість цього дає економіці і кожному з нас робочі місця і конкурентоспроможність, економічну безпеку. Фондовий ринок працював би на Україну. Українські ж банки працюють на Китай. Винуватці – уряд, парламент, президент.

Те як буде захищено права дрібних акціонерів – буде визначальним сигналом для потенційних учасників фондового ринку. Якщо влада нічого не зробить для покращення прав цієї частини фондових учасників – у «фондовому акваріумі» житимуть тільки акули  і нічого путнього з реформи цієї галузі ніколи не вийде.

Більше того, Україна стала на шлях подальшого руйнування ринку. Наприклад, спроба реформування депозитарної системи. Такий закон депутати вже віддали президенту і він чекає підписання. Однак, навряд чи АП зверне увагу на те, що у самому документі закладено корупційну міну уповільненої дії, а саме – новий інститут  «Розрахунковий центр», що стане ще одним фінансовим монополістом в питаннях відкриття рахунків по розрахункам по угодам з цінними паперами, обліку грошей усього фондового ринку, здійснення виплат по усім цінним паперам та клірингу по державним цінним паперам. Серце влади заспокоюється знищенням фондової інфраструктури та організованого ринку: держава відбирає у бірж та інших фінансових організацій останні можливості заробітку та, відповідно, розвитку. Отже, можливо президент підпише не закон, а вирок за яким фондовий ринок буде далі корумповано та знищено. До побачення, іноземні інвестори та кілька мільйонів потенційних учасників всередині країни…

Сергій Перепел Сергій Перепел , Посада: Голова ГО "Українаська ліга платників податків", Директор Центру розвитку харчової промисловості України.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram