ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Київ і його «фіскальна цнота»

Київський бюджет цього року сформовано за алгоритмом соціального золотого дощу. Соціальні витрати, наче димова завіса, опуститься на столицю. Головна бюджетна новела Попова – успадкування політичної технології Черновецького. Що було "після", ми пам’ятаємо. Київ політично зґвалтовано та пограбовано.

Фото: Макс Левин

Напередодні парламентських та президентських виборів регіоналам, як ніколи, потрібні міцні позиції у столиці. Новій мер, за їх задумом, має зайнятися великою політикою: перешкоджати масовим зібранням громади біля будівель основних органів влади, знищувати паростки громадянського суспільства у столиці і таке інше. Щоб забезпечити таку перемогу у ПР пішли на тимчасові серйозні поступки Києву. Неозброєним оком зрозуміло: бюджет міста характерний зростанням соціальних видатків на фоні згортання капітальних вкладень.

Другим аспектом є нова «фіскальна цнота» столиці - вперше він не дотує головний державний бюджет. Приріст загального державного бюджету приблизно 10%, київський приріст навіть не покриває інфляційні втрати та складає менше чим пів відсотка. Не зважаючи на це, регіонали кинуть на врятування кандидата Попова сотні мільйонів, сподіваючись на електоральний ефект на виборах улітку: витрати на культуру, освіту та медицину збільшено у середньому на 35%. Це своєрідна соціальна димова завіса, щоб за декілька тижнів захопити владу. Дозволимо?

А тепер оцінимо наслідки. Фінансуватися такі ініціативи будуть з податків українців і заощадженні на серйозних капітальних інвестиціях. Комунікації у землі будуть догнивати, екологічний стан і далі погіршуватиметься, і так скромна інфраструктура столиці продовжить біднішати, а в цей час, листівки кандидата Попова будуть списані лозунгами на зразок – «на медицину підвищено витрати на третину» і тому подібне. Це будуть найдорожчі листівки від ПР за всю їх передвиборчу історію у столиці. Підтвердженням цього є скорочення фінансування на ремонт лікарень та навчальних закладів, утримання комунальних підприємств - аж, увага, на половину.

Проте принципово, у 6 разів, збільшено витрати на облаштування нових доріг та розв’язок. Влада два роки розмовляє про створення інвестиційних інструментів для фінансування подібних проектів. Розмови закінчились тим, що вона просто взяла гроші з кишені платників податків. Очевидно, що на столицю впевнено насувається великий передвиборчий популізм. Для киян це буде екзамен на зрілість, бо саме від того чи зробили ми висновки з приводу соціального популізму попереднього мера буде залежати наш вибір: нас куплять за наші ж податки чи ми оберемо достойну європейську владу для рідного міста.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram