ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 1 марта

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: azbuka-perevoda.ru

Наталія вважає, що мачуха сфальсифікувала заповіт батька і після його смерті все майно за цим заповітом відійшло мачусі та її дітям. Рішення судів не на користь Наталії. Батько, за словами Наталії помер під час примусового лікування у психіатричній лікарні. Мачуха – медик. Чи є шанс домогтися справедливості?, - запитує Наталія.

Шановна пані Наталія!

Якщо б ваш батько був недієздатним, перебував на примусовому лікуванні в психіатричному диспансері, то він взагалі не мав права складати, і підписувати заповіт – потрібно було б призначити йому опікуна.

А якщо він не складав заповіт, то після його смерті за законом ви маєте право на частку майна, так як відноситесь до першої черги, нарівні з мачухою (стаття 1261 ЦКУ - Перша черга спадкоємців за законом). Згідно з нею, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Але згідно з документами, правова позиція не на вашу користь. Ваш батько складав заповіт, будучи здоровою людиною. Тож цілком логічно, що ви програли всі суди. Тому у вас залишається можливість лише мирно домовлятись з вашою мачухою.

Чоловікова бабуся, дідусь і дядько (брат чоловікової матері) пані Наталії є співвласниками квартири, вказаними в акті на право власності. Вони виїхали в США і стали там громадянами. Дідусь помер декілька років тому. Родина вирішила передати цю квартиру чоловіку Наталії, як єдиному власнику. Наталія з чоловіком нині мешкають у цій квартирі, і чоловік єдиний, хто зареєстрований в квартирі (в домовій книзі), він же сплачує комунальні послуги. Яким чином переоформити право власності, запитує Наталія. За її словами, нині склалася дивна ситуація, - людина померла в США, а в Україні, згідно з платіжками, вона продовжує сплачувати комунальні послуги.

Шановна пані Наталія!

По-перше, вам потрібно негайно переоформити квартиру на того, хто зараз є живий (не на померлого дідуся, а на бабусю і дядька).

По-друге, бабуся і дядько вашого чоловіка повинні в українському консулаті в США написати правильну довіреність, а саме на право розпорядження майном, якщо ви хочете її перепродавати. В Америці є тільки два міста, де є українські консулати, це Сан-Франциско і Вашингтон.

Або ж, вони (бабуся і дядько чоловіка) вам можуть цю квартиру продати, чи подарувати, це вже як ви домовитесь. Але вже при цій операції (купівлі-продажу, або даруванні) вони повинні бути присутні особисто. При цьому треба буде платити мито. Не платиться лише в випадку дарування, якщо між даруватилем і обдаровуваним перша лінія споріднення. Для виконання цих дій потрібні всі правовстановлюючі документи на нерухоме майно і присутність власника у нотаріуса.

Тож самі вирішуйте, яким чином ви вирішите своє питання.

Неля Сидорівна цікавиться, наскільки правомірною та законною є вимога адміністрації підприємства, де вона працює, підписати документ, який дозволяє використання її персональних даних, та передачу їх третім особам.

Шановна Неля Сидорівна!

Відповідно до п. 6 ст. 6 ЗУ «Про захист персональних даних» не допускається обробка персональних даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Під згодою розуміється письмове добровільне надання дозволу на обробку ваших даних. Але оскільки цей Закон почне діяти лише влітку 2012 року, то зараз ви маєте повне право нічого не підписувати, дочекатися, коли закон буде вдосконалено, і тільки після цього ви маєте надавати свою згоду на використання персональних даних, оскільки це передбачено Законом.

Леся отримала дозвіл сільради на реконструкцію старої хати і побудувала поруч новий будинок. Після завершення будівництва звернулася в сільську раду з проханням перевести стару хату в статус літньої кухні, а новобудові присвоїти існуючу адресу. Дозвіл сільради отримала. По закінченню будівництва звернулася в БТІ для виготовлення технічного паспорту, що і було здійснено. Які подальші дії для введення будинку в експлуатацію і чи вважається дане будівництво законним?

Шановна пані Леся!

Після дозволу сільради та отримання техпаспорту вам необхідно зареєструвати об’єкт в Державній архітектурно-будівельній інспекції. Для цього подаєте:

- копія паспорта

- копія справки про присвоєння індентифікацийного номеру

- державний акт на право приватної власності на землю (нотаріально посвідчена копія)

- будівельний паспорт

- наказ про технічний нагляд

- проект будинку

- авторський надзор

- договір підряду та осіб відповідальних за виконання будівельних робіт ( якщо будинок більше 300 кв.м.)

- містобудівні умови та обмеження (якщо будинок більше 300 кв.м.)

- рішення місцевих органів про затвердження містобудівних умов та обмежень (якщо будинок більше 300 кв.м.)

Також, відповідно до ст. 4 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», органом, що реєструє документи, що підтверджують право власності на будинок, є Бюро технічної інвентаризації. Тому свідоцтво про введення в експлуатацію повинні бути зареєстровані в БТІ. Тільки після такої реєстрації власник будинку вступає в повне право власності.

Валентина з Дніпропетровська поламала шийку стегна на роботі. Лікарня видала лікарняний з позначкою «виробнича травма». Керівництво аптеки, де стався нещасний випадок відмовляється приймати лікарняний, мотивуючи тим, що виробничої травми не було, попри те, що є свідки. Чи повинна аптека видати грошову допомогу або компенсацію?

Архивное фото
Фото: Макс Левин
Архивное фото

Шановна пані Валентина!

Виробнича травма - це тілесні ушкодження пов’язані з роботою, тобто якщо нещасний випадок стався під час виконання роботи, та на території підприємства у робочий час. Окрім лікарняного з позначкою "виробнича травма", відповідно до Порядку розслідування та ведення нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженому Постановою КМУ від 25.08.04, роботодавець зобов’язаний утворити комісію з розслідування нещасного випадку. Комісія складає акт розслідування (форма Н-5) та акт про нещасний випадок на виробництві (Н-1), якщо такий визнано. Якщо не визнано то складається Акт про нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом. Роботодавець затверджує відповідний акт. Далі відшкодування шкоди відбувається відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» Фондом страхування від нещасних випадків, а також роботодавцем, відповідно до колективного чи трудового договору (ст. 9 ЗУ «Про охорону праці»).

Надія намагається домогтися виплати аліментів на дитину від колишнього чоловіка. За її словами, вона надіслала листа на отримання аліментів начальнику виконавчої служби, і за цим листом таки отримала частину боргу у липні, з того часу більше нічого не отримувала, хоча там була вказана фіксована щомісячна сума. Справа в тому, що дитина, вступивши в університет, оформила інший виконавчий лист, спеціально вказавши фіксовану щомісячну суму. Однак це рішення теж не виконується. Чи можна якось вплинути на державних виконавців?

Шановна пані Надія!

Якщо проблема виплати аліментів полягає в неналежному виконанні обов’язків виконавчої служби, то ви можете написати скаргу на ім’я начальника відповідного відділу, відповідно до статті 82 ЗУ «Про виконавче провадження» і ви маєте право оскаржити бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований такий державний виконавець, або до керівника відповідного органу виконавчої служби вищого рівня, або ж до суду. Також звертаємо вашу увагу, що за невиконання судового рішення існує і кримінальна відповідальність (ст. 382 Кримінального кодексу України).

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram