ГоловнаБлогиБлог Олександра Аронця

Сухолуччя – нове Межигір’я

Те, що Віктор Янукович на території Межигір’я збудував персональний рай, мабуть, не знає тільки лінивий. А про те, що неподалік, в тому ж Вишгородському районі, на території угідь Сухолуччя, він збирається очевидно побудувати рай для своєї «сім’ї», знають значно менше українців.

Фото: vyshgorod.olx.com.ua

Але для того, що розпочати процес передачі Сухолуччя Януковичу вже де-юре районній раді потрібно прийняти рішення із затвердження ціни, згідно якої ці угіддя будуть здаватись в оренду. Районна рада таке рішення прийняла, точніше сфальшувала. Але не одразу!

27 квітня 2012 року відбулася 17 сесія Вишгородської районної ради, на порядок денний якої було внесено питання про затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки 12 земельних ділянок Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства загальною площею 42,7606 гектарів (так званні "угіддя Сухолуччя"). При цьому було запропоновано затвердити середню грошову оцінку цих ділянок у розмірі 25163 грн. за гектар. І це попри те, що одна сотка заповідних земель на березі Дніпра в Вишгородському районі коштує до 5 тисячі доларів.

Очевидним було бажання влади занизити вартість цих земель, аби полегшити собі завдання під час запланованої оборудки, через яку ці землі стануть вже й де-юре власністю Януковича, як і Межигір'я. Завдяки таким оцінкам Янукович зможе зекономити як мінімум 110 мільйонів гривень лише на цих 42 ділянках. А тим часом формально державне господарство буде платити копійки до місцевого бюджету, попри те, що реальним власником цих земель є Янукович.

Попри те, що в той день в залі зареєструвалось 40 з 60 депутатів, голова районної ради спробував фальшувати результати голосування, розпочавши підрахунок голосів "від зворотного", а не реальні голоси "за". Після наполягання "Свободи" на перерахунку голосів виявилося, що "за" проголосували 19 депутатів, 4 проголосували "проти" (в тому числі 2 свободівці – фракція "Свободи" у повному складі), та 8 утрималися від голосування. 9 депутатів просто кудись "зникли".

Таким чином, унаслідок принципової позиції двох депутатів-націоналістів, в той день вдалося запобігти здійсненню чергового кроку у здачі української землі Януковичу.

На наступну сесію, яка відбулася 17 травня влада підготувалася краще, лояльних депутатів зігнали побільше. В залі були присутні депутати, яких не бачили ще з листопада 2010 року. Проте свободівцям вдалося належним чином їх "обробити", й в результаті лише 30 з них (а всього було приблизно 37) проголосували "за", з потрібних 31. Проте, голова райради Носаль, попри камери, пішов на відверту фальсифікацію, спочатку стверджуючи що проголосувало 36 депутатів, а потім вже 33. З громадськості та журналістів просто робили сліпих.

Все це дійство добре видно на цих відео (особливо в другій частині):

Очевидно, що "Свобода" не дозволила райраді прийняти це рішення легально. А це, напевно, максимум, що можна було зробити в тій ситуації. На жаль, після цих подій, в деяких інформаційних повідомленнях була висловлена думка, що зроблено було мало. Але особисто мені складно уявити, що ще могли зробити депутати районної ради від Свободи, які не мають депутатської недоторканості.

Тим не менш, боремося далі... Найближчим часом, як тільки Свобода отримає якісні відео від присутніх на сесії ТВі та 5 каналу, буде поданий позов до суду, з вимогою скасувати це незаконне голосування.

Олександр Аронець Олександр Аронець , Політичний експерт ГО «Всеукраїнска Люстрація»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram