ГоловнаБлогиБлог Олега Батурина

Таллінн «накриють» Темні ночі

Міжнародний кінофестиваль PÖFF, який цього року став 15-тим кінофорумом світу категорії «А», 14 листопада відкривається у столиці Естонії.

Фото: Олег Батурин

Десять міжнародних і дев’ять європейських прем’єр обіцяють глядачам організатори 18-го Талліннського міжнародного кінофестивалю «Pimedate Ööde» («Темні ночі», або PÖFF). Цього року він пройде з 14 по 30 листопада. PÖFF став наймолодшим і першим у своєму новому статусі кінофестивалем у всій Північно-Східній і Північній Європі.

На жаль, цього року основна його міжнародна конкурсна програма не включає жодного фільму з України. Наша країна на PÖFF буде представлена поза конкурсом лише документальною стрічкою «Майдан» Сергія Лозниці (її режисер презентує особисто) і «Племенем» Мирослава Слабошпицького (його представлятиме виконавиця головної ролі Яна Новикова).

Що стосується основної конкурсної програми фестивалю, то вона цього року вже не складатиметься з переважно найуспішніших картин року, як це було зазвичай. «Категорія «А» зобов’язує не робити акцент саме на таких фільмах, і це – одна з головних причин для кіноманів Європи звернути свою увагу до PÖFF», - так обговорюють новини з «Темних ночей» у професійному кіносередовищі.

Серед найцікавіших і найгучніших конкурсних фільмів PÖFF-2014 називають «Янголи революції» Алєксєя Фєдорчєнко за прозою Дєніса Осокіна (Росія), «Всесвіт Стивена Хокинга» Джеймса Марша (Великобританія), «Громадянин» Єжи Штура (Польща) і особливо «Сьогодні» Реза Міркарімі (Іран), який щойно отримав гран-прі Міжнародного кінофестивалю в Марокко.

Визначати найкращі роботи буде журі, до якого увійшли видатна фінська акторка Каті Оутінен, російський кінорежисер Андрєй Прошкін, відомий композитор Бенсон Тейлор (Великобританія), сценарист і режисер Томаш Васілєвскі (Польща), керівник центру літературної творчості Джона Фаулза Марк Аксельрод (США) та естонська актриса Еліна Рейнольд.

Також на PÖFF традиційно насиченою буде конкурсна програма дебютних фільмів країн Балтії та північних країн Tridens, конкурс північноамериканського незалежного кіна та національна естонська конкурсна програма. У рамках PÖFF відбудеться також 16-й міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «Animated Dreams», 14-й міжнародний фестиваль дитячого і молодіжного кіна «Just Film» та 15-й міжнародний фестиваль короткометражних фільмів «Sleepwalkers».

До складу цьогорічних позаконкурсних програм фестивалю увійшли: велика програма польського кіно (PÖFF-2014 відкриватиме найуспішніший у польському кінопрокаті новий фільм Яна Комаси «Варшава-44»), міні-ретроспектива фільмів за участі видатної акторки Майі Коморовської, документальні стрічки, підбірка від критиків Screen International та інші. Як завжди, саме в Таллінні можна буде переглянути не лише найновіші, але й найгучніші стрічки року, які ще не встигли потрапити до європейського або українського прокату. Серед них: «Birdman» Алехандро Гонсалеса Іньярріту, «Голуб сидів на гілці, розмірковуючи про життя» Роя Андерссона (Швеція), «Вільям Тернер» Майка Лі (Великобританія), «Мисливець на лисиць» Беннетта Міллера (США), «Сміття» Стівена Далдрі (Великобританія), «Дурак» Юрія Бикова (РФ), «Голгофа» Джона Майкла МакДонагі (Ірландія - Великобританія), «Білий Бог» Корнела Мундруцо (Румунія), «Другий шанс» Сюзанни Бір (Данія) та інші.

Чи не єдиний з анонсованих раніше фільмів таки не покажуть на кінофестивалі. Мова про «Левіафан» Андрєя Звягінцєва. У жовтні його планували показати на Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість», але продюсери, зрештою, відповіли відмовою українській стороні. Тепер та ж історія повторилася і з PÖFF. «У зв’язку з переносом виходу стрічки у російський прокат, попередньо, на весну 2015 року, за рішенням головного продюсера Олександра Роднянського на невизначений строк було призупинено кінопрокат та участь фільму у фестивалях на території країн Балтії», - так прокоментувала цю новину дирекція «Темних ночей».

За словами організаторів фестивалю, крім Таллінна, цього року покази PÖFF відбудуться також у Віймсі, Тарту, Пярну, Нарві і Йихві. «Той факт, що ми потрапили в перелік 15-ти найважливіших кінофестивалів світу демонструє, як далеко ми пішли за 18 років і куди рухаємося сьогодні», - коментує директор фестивалю Тійна Локк.

За її словами, цього разу фестиваль очікує на приїзд відомого польського кінорежисера Кшиштофа Зануссі, шведського кіноактора Микаела Персбрандта та франко-американського актора Ісаака де Банколе. Водночас у рамках PÖFF відбудеться традиційний міжнародний ярмарок копродукції Baltic Event, а також захід Industry@Tallinn, на якому очікують приїзду продюсера серіалу «Ігри престолів», представників голлівудської студії Lionsgate, а також кіномагнату Гонконга і Китаю Джеффрі Чана.

Олег Батурин Олег Батурин , Журналист и кинообозреватель
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram