ГоловнаСвіт

ЄС про зустріч віцепрем’єра Сербії з Путіним: підтримка зв’язків з Росією є несумісною з процесом вступу до блоку

Євросоюз “хоче розраховувати на всі країни-кандидати як на надійних європейських партнерів щодо спільних принципів, цінностей, безпеки та процвітання”.

ЄС про зустріч віцепрем’єра Сербії з Путіним: підтримка зв’язків з Росією є несумісною з процесом вступу до блоку
Віцепрем'єр-міністр Сербії Александар Вулін
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз заявив Сербії, що підтримка зв’язків з Росією під час війни проти України є несумісною з цінностями блоку та процесом вступу до ЄС, повідомляє Радіо Свобода.

Брюссель зробив попередження після оголошення про анонсовану зустріч віцепрем'єр-міністра Сербії Александар Вуліна і президента Росії Володимира Путіна на полях економічного форуму у Владивостоці 3-6 вересня.

“Європейський Союз чітко заявив нашим партнерам: відносини з Росією не можуть залишатися звичними після неспровокованої та невиправданої агресивної війни Росії проти України”, ‒ заявили європосадовці.

У Брюсселі також зазначили, що ЄС “хоче розраховувати на всі країни-кандидати як на надійних європейських партнерів щодо спільних принципів, цінностей, безпеки та процвітання”.

В офісі Путіна повідомили, що президент Росії зустрінеться з Вуліним сьогодні 4 вересня, так само як з офіційними особами Малайзії та Китаю.

Прем'єр-міністр Сербії Мілош Вучевіч зі свого боку вважає, що у зустрічі Вуліна з Путіним у Росії "немає нічого епохального чи такого страшного".

“Ми не розривали дипломатичних відносин з Російською Федерацією, нікому не заборонено зустрічатися з представниками Російської Федерації”, ‒ додав очільник уряду Сербії.

Вучевіч також наголосив, що Сербія не заохочує війни в Україні та не підтримує порушення територіальної цілісності України. "Ми проголосували за всі резолюції, які підтверджують цілісність України, але ми не відмовляємося від нашої дружби з Російською Федерацією, ми не вводили санкцій, ми не висилали посла. Навпаки, ми підтримуємо нормальне спілкування", ‒ сказав він.

“Ми не будемо вибачатися за нашу політику або виправдовувати її. Ми можемо пояснити нашу політику”, ‒ додав урядовець.

  • Президент Сербії Александар Вучич 31 серпня заперечив тісні зв’язки з Путіним, заявивши учасникам конференції з безпеки в Празі, що його країна не є "троянським конем" для Москви, незважаючи на відмову Белграда приєднатися до санкцій проти Росії через вторгнення в Україну.
  • Сербія офіційно подала заявку на членство в Європейському Союзі 22 грудня 2009 року. Зараз тривають переговори про вступ. Очікується, що країна завершить переговори до кінця 2024 року, що дозволить їй приєднатися до Євросоюзу до 2025 року.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram