ГоловнаСвіт

У Танзанії під час розгону молодіжних зборів затримали понад 500 осіб, зокрема лідерів опозиції (оновлено)

Вже звільнено більшість з них. 

У Танзанії під час розгону молодіжних зборів затримали понад 500 осіб, зокрема лідерів опозиції (оновлено)
Тунду Ліссу
Фото: tv47.digital

Поліція Танзанії заарештувала лідерів головної опозиційної партії країни та сотні її прихильників під час розгону заходу у вихідні, пише The Guardian.

Затримання відбулися в неділю в місті Мбея, де в понеділок партія мала провести конференцію з нагоди Міжнародного дня молоді, у якій планувалася участь близько 10 000 молодих людей. 

Серед затриманих Тунду Ліссу ‒ віцеголова правоцентристської партії “Chadema” (Партія за демократію та прогрес) та колишній кандидат в президенти, а також генеральний секретар партії Джон Мнійку і лідер молодіжного крила партії Джон Памбалу.

Поліція Танзанії оголосила про заборону конференції, заявивши, що партія планує насильницькі протести.

У політсилі повідомили, що загалом заарештувала близько 400 прихильників, які прямували на зібрання.

Пізніше Bloomberg написав про звільнення 520 опозиціонерів. Без висунення обвинувачень після внесення застави звільнили Тунду Ліссу і керівника “Chadema” Фрімена Мбове. Водночас ще кілька молодіжних лідерів досі перебувають під вартою.

Придушення сталося після бурхливих антиурядових протестів у сусідній Кенії, де загинула щонайменше 61 людина, і в Нігерії, де вбили понад 20 людей.

У поліції заявили, що “перешкоджатимуть будь-яким змовам”, спрямованим на повторення протестів у Кенії.

Очікується, що Ліссу, який посів друге місце на президентських виборах 2020 року, візьме участь у виборах наступного року. Його багато разів заарештовували, і він пережив спробу вбивства в 2017 році. Відтак протягом останніх п’яти років політик переважно живе у вигнанні в Бельгії.

Президентка Самія Сулуху Хассан очолила східноафриканську країну після смерті Джона Магуфулі у 2021 році. Вона розпочала кроки, щоб скасувати авторитарну політику свого попередника.

“Але арешти… протестувальників проти угоди про управління портом минулого року та останній, викликали сумніви щодо прихильності її адміністрації до (дотримання, - ред.) прав людей", ‒ зазначає видання.

Останні затримання відбулися менше ніж через два роки після того, як Хассан скасувала шестирічну заборону на політичні мітинги, накладену Магуфулі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram