ГоловнаСвіт

​Винен! За що засудили Дональда Трампа і як це позначиться на його шансах знову стати президентом

31 березня 12 присяжних суду Мангеттену одноголосно визнали Дональда Трампа винним у фальсифікації ділової документації. 

Розповідаємо, у чому звинувачують кандидата у президенти США і як рішення суду вплине на його намір повернутися в Білий дім. 

«Народ штату Нью-Йорк проти Дональда Дж. Трампа»

Протестувальник проти Трампа біля будівлі суду
Фото: EPA-EFE
Протестувальник проти Трампа біля будівлі суду
У березні 2023 року окружна прокуратура Мангеттену звинуватила Дональда Трампа у фальсифікації ділової документації. І 30 березня 2023 року велике журі (колегія присяжних, що визначає, чи обґрунтовано й доцільно пред'являти комусь офіційні обвинувачення) Мангеттену схвалило обвинувальний висновок. Це перший в історії США випадок, коли кримінальне обвинувачення висунули колишньому президентові. 

Обвинувачення ініціював окружний прокурор Мангеттену Елвін Брегг. Представник Демократичної партії, обраний на посаду у 2021 році, він обіцяв, як нагадує The New York Times, «потрясти кримінальне правосуддя на Мангеттені» і зробити так, щоб більше не було двох систем: однієї — для багатих, іншої — для решти. Тому логічно, що мішенню для розслідувань серед інших став найвпливовіший ньюйорківець із табору республіканців, 45-й президент США і мільярдер Дональд Трамп. 

Окружний прокурор Мангеттену Елвін Брегг
Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Окружний прокурор Мангеттену Елвін Брегг

Судові слухання у справі розпочалися 15 квітня 2024 року, а вже 30 травня присяжні ухвалили, що Дональд Трамп винен за всіма 34 пунктами звинувачення. Це також прецедент в американській історії — досі президентів не засуджували за тяжкий злочин. 

Трамп також став першим президентом США, якого засудили за неповагу до суду — це сталося 30 квітня після його коментарів щодо учасників процесу. 

Суть обвинувачень 

Прокурор звинуватив Трампа в 34 епізодах фальсифікації ділової документації першого ступеня. Кожен пов’язаний з конкретним діловим документом за 2017 рік:
11 для рахунків-фактур від тогочасного юриста Трампа Майкла Коена;
дев'ять для записів бухгалтерської книги Дональда Трампа;
дев'ять для чеків Дональда Трампа;

три записи з бухгалтерської книги трасту Дональда Трампа;
два чеки від трасту Дональда Трампа.

Дональд Трамп після оголошення рішення присяжних
Фото: EPA-EFE/PETER FOLEY
Дональд Трамп після оголошення рішення присяжних

Усі вони пов’язані з виплатою коштів колишній порнозірці Стормі Деніелс за мовчання. 

Річ у тому, що напередодні виборчої кампанії 2016 року штаб Дональда Трампа активно страхував його минуле від оприлюднення історій, які могли б негативно вплинути на рейтинг. Для цього, зокрема, сам кандидат у президенти домовився з юристом Майклом Коеном і Девідом Пекером, тогочасним видавцем The National Enquirer, що вони будуть купувати ексклюзивні права на оприлюднення історій про сексуальне життя Трампа, аби «поховати їх». Саме Пекер викупив історію про нібито позашлюбну дитину Трампа в колишнього швейцара Trump Tower й історію стосунків мільярдера з моделлю Карен Макдугал. 

Натомість Майкл Коен заплатив власні 130 тисяч доларів колишній порнозірці Стормі Деніелс, яка стверджувала, що мала сексуальний контакт з Дональдом Трампом. Ця історія могла відвернути від нього частину виборців-жінок, адже Деніелс стверджувала, що був певний елемент примусу. 

Уже ставши президентом, Трамп повернув Коену кошти, які той заплатив порнозірці. Однак вирішив замаскувати їх під оплату юридичних послуг — і саме цей факт дав змогу прокуратурі звинуватити його у фальсифікації ділової документації. А вона у штаті Нью-Йорк важкий кримінальний злочин, якщо включає «намір вчинити інший злочин або сприяти чи приховувати його вчинення». Тому прокурор стверджував, що Трамп фальсифікував документацію, аби приховати незаконну змову з Коеном і Пекором, щоб вплинути на вибори 2016 року.

Токсичний юрист 

Для Трампа ситуація ускладнювалася тим, що у 2018 році Коен визнав себе винним і був засуджений до трьох років ув'язнення — у тому числі за злочини, пов’язані зі схемами оплати за приховування позашлюбних стосунків Трампа. Коену також додали два місяці ув’язнення за брехливі свідчення під присягою в Конгресі щодо переговорів про можливість будівництва Trump Tower у Москві.

Майкл Коен
Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Майкл Коен

Адвокати Трампа намагалися використати факт засудження Коена у 2018 році, щоб створити йому в очах присяжних репутацію ненадійного свідка, чиї твердження варто ставити під сумнів. Захист також надав докази, що правник присвоїв собі 30 тисяч доларів, збрехавши Трампу, що витратив на накрутку голосів в онлайн-опитуванні телеканалу CNBC про найуспішніших бізнесменів століття (Трамп мріяв увійти до рейтингу) 50 тисяч, хоч насправді заплатив лише 20 тисяч. 

Стормі Деніелс

45-річна Стормі Деніелс, сексуальний контакт з якою створив стільки проблем Трампові, свідчила в суді кілька днів, розповівши чимало подробиць, які, вочевидь, не дуже сподобаються жінкам-виборцям. Із Трампом вона познайомилася у 2006-му на турнірі з гольфу. Мільярдер запросив її на вечерю в номер. Був без дружини — та щойно народила дитину.

Дональд Трамп і Стормі Деніелс
Дональд Трамп і Стормі Деніелс

За словами Деніелс, він зустрів її в шовковій піжамі, а коли вона пішла у ванну кімнату, майбутній президент роздягся до трусів і футболки. Вони займалися сексом за згодою, але, як стверджує акторка, «ця зустріч дезорієнтувала її».

Деніелс також розповіла, що хвилювалася за безпеку своєї родини, оскільки їй неодноразово погрожували, у тому числі фізичною розправою, аби вона залишила Трампа у спокої.

Яким може бути вирок 

Після рішення присяжних суддя у справі має оголосити вирок. Станеться це 11 липня 2024 року — за кілька днів до з'їзду Республіканської партії, на якому Дональда Трампа офіційно оголосять кандидатом у президенти США.

Суддя може відправити Трампа за ґрати на термін до чотирьох років, але може також присудити випробувальний термін або штраф. Очевидно, 45-й президент США буде оскаржувати вирок. Апеляцію розглядатиме Верховний суд штату Нью-Йорк.

Ще три суди

Дональду Трампу також оголосили обвинувачення ще у трьох юрисдикціях: у Флориді йому інкримінують неналежне поводження із секретними документами, у Вашингтоні та Джорджії — у спробах незаконно втрутитися у виборчий процес. Однак рішення в цих справах до виборів президента США не буде.

Як рішення суду Мангеттену вплине на шанси Трампа знову стати президентом США

Республіканці впевнені, що рішення суду мобілізує прихильників Трампа і навіть збільшить його електоральну базу. Більшість впливових республіканців уже назвали рішення політично вмотивованим і висловили свою підтримку Трампові, сам кандидат у президенти оголосив себе «політичним в’язнем», вкотре повторивши, що всі чотири кримінальні справи проти нього інспірував чинний президент. 

Дональд Трамп коментує рішення суду на вході у Trump Tower
Фото: EPA
Дональд Трамп коментує рішення суду на вході у Trump Tower

За інформацією The Wall Street Journal, радники кампанії Трампа стверджують з посиланням на власні опитування, що вирок мало вплине на перегони. «Виборці в основному вже сформували свою думку щодо судового процесу та дій президента Трампа», — написали вони. Натомість у таборі його опонентів сподіваються, що чимало виборців Республіканської партії не голосуватимуть за особу, визнану судом злочинцем. До того ж Трамп упродовж судового процесу постійно нападав на суддю й присяжних, а це не додає йому очок в очах тих, хто шанує судову систему. Зокрема, серед так званих незалежних виборів, котрі не ідентифікують себе ні з демократами, ні з республіканцями. 

«Стратегія переобрання президента Байдена значною мірою базується на нагадуванні виборцям про найтемніші дні президентства Дональда Трампа: бунт у Капітолії, невдала реакція на Covid-19 і насильство, спричинене расовими ворожнечами в Шарлоттсвіллі, штат Вірджинія. Тепер засудження Трампа за 34 пунктами злочину дає Байдену та його союзникам найкращий шанс переконати виборців, що Трамп є агентом хаосу, і стверджувати, що його особиста поведінка створює ризики для країни, — припускає The Wall Street Journal, додаючи: — Це може не спрацювати».

Зараз усі зусилля партій кинуті на те, щоб переконати виборців семи хитких штатів — саме вони вирішать долю кампанії 2024 року. 

Мітинг опонентів Дональда Трампа
Фото: EPA
Мітинг опонентів Дональда Трампа

За даними американської компанії Morning Consult, яка спеціалізується на онлайн-опитуваннях, 54 % виборців схвалюють рішення присяжних засудити Дональда Трампа. Стільки ж вважають, що він скоїв злочин. При цьому аж 15 % виборців-республіканців і 8 % тих, хто визначають себе прихильниками Трампа, хочуть, щоб він відмовився від участі в президентських виборах.

Опитування Reuters/Ipsos свідчить, що 10 % зареєстрованих виборців Республіканської партії менш імовірно проголосують за Дональда Трампа після рішення суду присяжних. 56 % виборців Республіканської партії заявили, що справа не вплине на їхній голос, а 35 % сказали, що їхня підтримка 45-го президента подужчала.

Для 25 % зареєстрованих незалежних виборців засудження Трампа зменшило ймовірність підтримати його, для 18 % — збільшило, для 56 % це не вплине на рішення.

Якби вибори відбулися сьогодні, 41 % проголосував би за Джозефа Байдена, 39 % — за Дональда Трампа.

Удар по репутації американського правосуддя

Після президентських виборів 2020 року Дональд Трамп і чимало лідерів Республіканської партії заявили, що їхні результати сфальсифікували. Прихильники 45-го президента США навіть увірвалися 6 січня 2021 року в Капітолій, вимагаючи від Конгресу не оголошувати Байдена переможцем перегонів. Досі значна частина прихильників Трампа вважає, що перемогу в нього вкрали, а виборча система скомпрометована і не варта довіри. 

Зараз Республіканська партія з не меншим запалом атакує судову систему США, називаючи її політично ангажованою. 

«Сьогоднішній вирок показує, наскільки корумпованою, сфальсифікованою та неамериканською стала система правосуддя за Джо Байдена та демократів», — заявила, наприклад, голова конференції Палати представників Республіканської партії Еліз Стефанік.

Згідно з даними опитування Reuters/Ipsos, 46 % респондентів переконані, що суд мав на меті перешкодити Трампу повернутися в Білий дім. 

Прихильники Дональда Трампа
Фото: EPA
Прихильники Дональда Трампа

Потенційно зниження рівня легітимності системи правосуддя в очах мільйонів людей може мати небезпечні наслідки.

Президентський історик CNN Тімоті Нафталі зазначив у четвер, що заклик Трампа до кампанії проти системи означатиме, що кожен республіканський політик буде змушений атакувати її: «На мій погляд, це створить потік отрути, який, швидше за все, буде гіршим, ніж ми бачили в кампанії “Зупиніть крадіжки”, яка передувала 6 січня. І це ще більше розбалансує без того чутливу країну».

Сергій Мельник, журналіст-міжнародник
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram