ГоловнаСвіт

Байден і Сі провели телефонну розмову. Йшлося про війни в Україні та на Близькому Сході (доповнено)

Серед інших тем - боротьба з наркотиками, ризики і безпека в питанні штучного інтелекту та ін.

Байден і Сі провели телефонну розмову. Йшлося про війни в Україні та на Близькому Сході (доповнено)
Джо Байден і Сі Цзіньпін
Фото: EPA/UPG

2 квітня президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін провели перші прямі телефонні переговори після зустрічі у листопаді 2023 року, передає Reuters.

Очікувалося, що Байден підтвердить підтримку США "політики одного Китаю" Пекіна і наголосить на важливості миру і стабільності в районі Тайванської протоки, заявив високопоставлений представник адміністрації американського президента.

Лідери США і Китаю приділили увагу темі війн в Україні та на Близькому Сході. Перед цим очікувалося, що Байден висловить стурбованість щодо підтримки Пекіном Росії, а також китайської економічної торговельної практики, порушень прав людини та обговорить із Сі денуклеаризацію Корейського півострова. Також президент США мав попередити Пекін про небезпеку ескалації конфронтації у Південно-Китайському морі.

Йдеться про те, що нещодавно китайська берегова охорона обстріляла з водометів суховантаж Філіппін.

За словами співрозмовника агентства, два лідери також обговорили низку тем, у яких збігаються інтереси США та Китаю. Зокрема, боротьбу з наркотиками, питання ризиків та безпеки, пов'язані зі штучним інтелектом, відновлення міжвоєнних комунікацій та зусилля для боротьби зі зміною клімату.

Доповнення. Politico пише, що Байден планував застерегти лідера Китаю від втручання у цьогорічні листопадові президентські вибори у США, повідомив журналістам перед переговорами президентів високопосадовець адміністрації Байдена.

Вашингтон і Пекін також завершують розробку планів двостороннього діалогу найближчими тижнями, спрямованими на управління ризиками та проблемами безпеки, що створюються передовими формами штучного інтелекту.

Ще одним ключовим питанням у ході телефонної розмови були атаки хакерів, пов'язаних із Китаєм. "Ми чітко дали зрозуміти як публічно, так і в приватному порядку, що ми вживемо заходів щодо усунення загроз нашій національній безпеці, пов'язаних зі зловмисною кібердіяльністю", - сказав чиновник.

Китай натомість регулярно заперечує будь-які атаки хакерів, які спонсорує держава.

Президент США планував ще раз висловити стурбованість з приводу небажання Китаю використати свій вплив на Іран, щоб припинити напади на комерційне судноплавство у Червоному морі з боку бойовиків-хуситів, яких підтримує Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram