ГоловнаСвіт

На Гаїті понад 15 тисяч людей були змушені втекти від бойових дій

В столиці Гаїті Порт-о-Пренсі вода стає дефіцитним продуктом.

На Гаїті понад 15 тисяч людей були змушені втекти від бойових дій
Тіла лежать на вулиці біля поліцейської дільниці аеропорту Carrefour, яку підпалили 4 березня члени банд, Порт-о-Пренсі, Гаїті,
Фото: EPA/UPG

Нова хвиля насильства на Гаїті, спричинена спробою озброєних банд скинути прем’єр-міністра, змусила понад 15 000 людей втекти від бойових дій.

Про це повідомляє Reuters.

Ситуація на Гаїті загострилася на вихідних, коли прем’єр-міністр Аріель Анрі вирушив до Кенії, щоб укласти угоду про розгортання іноземних військ для відновлення порядку. 

Тим часом деякі посольства відкликають своїх співробітників. 

В свою чергу, Домініканська Республіка, яка поділяє острів Еспаньола з Гаїті, зміцнює охорону кордону та заявила, що не буде створювати табори для біженців для гаїтян, які втікають.

В столиці Гаїті Порт-о-Пренсі вода стає дефіцитним продуктом.

  • Бунт спалахнув у країні у четвер, коли прем'єр Анрі приїхав до Кенії, щоб обговорити відправку на Гаїті багатонаціональних сил безпеки під керівництвом східноафриканської країни.

  • Лідер гаїтянських банд і колишній поліціянт Джиммі Шерізьє оголосив скоординовану атаку, щоб усунути його.

  • Сплеск насильства зачепив також поліцейські відділки і міжнародний аеропорт.

  • У Гаїті понад 300 тисяч жителів столиці були змушені залишити домівки через розгул насильства у місті. Лише у січні близько 1 100 людей були вбиті, поранені або викрадені. ООН назвала цей місяць найжорстокішим за два роки.

  • Заворушення у країні активізувалося після вбивства президента Моїза у 2021. Лідера країни не змінили, а вибори не проводили з 2016 року. Згідно з політичною угодою, Анрі мав піти у відставку до 7 лютого. Але заплановані вибори не відбулися, і він залишається на посаді.

  • Лідери країн Карибського басейну заявляли, що прем'єр погодився провести загальні вибори не пізніше 31 серпня 2025 року.

  • Уряд Гаїті запровадив надзвичайний стан на 72 години та комендантську годину після того, як озброєні банди штурмували велику в'язницю Порт-о-Пренса.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram