ГоловнаСвіт

Румунські фермери висунули владі вимоги щодо імпорту з України

Зокрема, пропонують створити систему обліку, щоб контролювати доставки до місць призначення. 

Румунські фермери висунули владі вимоги щодо імпорту з України
Ілюстративне фото
Фото: pixabay

Румунські фермери вимагають від влади рішень на рівні ЄС, щоб отримати захист від впливу імпорту української сільськогосподарської продукції на європейський ринок.

Відповідний лист надіслали президенту Клаусу Йоганнісу, прем’єру Марчелу Чолаку та профільному міністру Флоріну Барбу у зв’язку з майбутнім засіданням міністрів сільського й рибного господарства країн ЄС, пише Європейська правда. 

Надіслав звернення Альянс із сільського господарства, що об’єднує кілька фермерських організацій.

Як йдеться у матеріалі, аграрії пропонують до 30 квітня 2023 року створити і запустити систему, яка передбачатиме, що призначення сільськогосподарської продукції з України буде визначене ще до її ввезення на території ЄС (для імпорту, транзиту тощо). За пропозицією, товар має бути зважений, дані внесені у систему і "бути доступним усім зацікавленим". Хочуть робити це для того, щоб  поставки їхали у повному обсязі туди, куди і планувалося.

Також асоціація хоче запровадити граничні значення на імпорт сільгосппродукції на основі річних або квартальних середніх показників 2021-2022 років.

Крім того, фермери від Брюсселя оповіщення і автоматичного застосування "запобіжників" на національному рівні при порушеннях правил власниками продукції агроімпорту чи її перевізниками на території будь-якої з країн-членів. 

  • Після 6 днів протестів уряд Румунії і представники великих сільгоспорганізацій досягли угоди, в результаті якої задоволено кілька вимог фермерів. Угода включає 13 вимог фермерів. Зокрема, уряд зобов’язався повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики. Обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо невирішених вимог.
  • Польські фермери планують на 24 січня великий протест. Організатори закликають усіх трактористів і сільськогосподарські організації виїхати технікою на вулиці у більшості воєводств, аби привернути увагу до складної ситуації в галузі. Акція триватиме з 12 до 14 години. Вони заявляють про неконтрольований наплив агропродукції з України в ЄС та погіршення ситуації в сільськогосподарській галузі своєї країни.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram