ГоловнаСвіт

Кулеба закликав партнерів терміново прискорити ухвалення рішень: "Кожен день обговорень в Україні хтось помирає"

Голова МЗС пропонує спільно нарощувати оборонну промисловість у рамках ЄС.

Кулеба закликав партнерів терміново прискорити ухвалення рішень: "Кожен день обговорень в Україні хтось помирає"
Дмитро Кулеба
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Давосі закликав партнерів терміново прискорити ухвалення рішень щодо допомоги Україні, зокрема - щодо питання передачі заморожених російських активів та оборонної промисловості.

Про це він заявив на "Українському сніданку" на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я хотів би скористатися цією можливістю і звернутися до наших партнерів. Переконливо просимо вас терміново, без зволікань, без довгих дискусій, а їх було дуже багато за останні роки, і всі вони закінчилися вашими позитивними рішеннями, але кожного дня, коли ви щось обговорюєте, в Україні хтось помирає", – сказав Кулеба.

Насамперед віна закликав партнерів спільно нарощувати свою оборонну промисловість у рамках ЄС.

"По-перше, нарешті, змусьте своїх технічних спеціалістів сісти і привести до ладу вашу оборонну промисловість. Жодна країна з найсильнішою оборонною промисловістю поодинці не може задовольнити потреби війни, потреби потенційних воєн в інших місцях світу, а також потреби вашої безпеки", – наголосив голова МЗС.

За словами Кулеби, домогтися цього можна лише шляхом координації, спільної роботи, забезпечення певного рівня співпраці між оборонними галузями. 

По-друге, як зазначив Кулеба, необхідно знайти рішення щодо заморожених російських активів.

"Якщо ми візьмемо російські заморожені активи тільки в трьох країнах: Великій Британії, Люксембурзі та Швейцарії, ми можемо відремонтувати всю пошкоджену інфраструктуру в Україні: аеропорти, мости, дороги, все", – сказав він.

  • Раніше Кулеба назвав пріоритетом у 2024 році не дати РФ домінувати в повітряному просторі, для цього Україні потрібні винищувачі F-16.
  • Лідери ЄС зберуться на саміт 1 лютого, щоб спробувати подолати блокування Угорщиною надання 50 мільярдів євро фінансової допомоги Україні протягом наступних чотирьох років.
  • У грудні минулого року лідери ЄС мали намір схвалити надання Україні фінансової підтримки в розмірі 50 мільярдів євро, проте Будапешт заблокував цей пакет допомоги.
  • У США прохання адміністрації Джо Байдена про надання додаткових понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні досі перебуває на розгляді в Конгресі.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram