ГоловнаСвіт

У Міжнародному суді ООН стартує розгляд позову ПАР про визнання війни Ізраїлю в Газі геноцидом

Південна Африка просить суд швидко запровадити “тимчасові заходи” та “наказати Ізраїлю припинити вбивати та завдавати серйозних психічних і тілесних ушкоджень палестинцям у Газі”. 

У Міжнародному суді ООН стартує розгляд позову ПАР про визнання війни Ізраїлю в Газі геноцидом
Міжнародний суд ООН
Фото: Суспільне

У Міжнародному суді ООН сьогодні стартує розгляд позову Південної Африки, яка звинувачує Ізраїль у вчиненні геноциду проти палестинців у війні проти ХАМАСу у Секторі Гази.

Про це пише The Guardian.

ПАР просить суд вжити термінових заходів “для захисту від подальшої, серйозної та непоправної шкоди правам палестинського народу відповідно до конвенції про геноцид, яку далі безкарно порушують”.

У своїй 84-сторінковій письмовій заяві до Міжнародного суду про відкриття провадження Південна Африка заявила: “Дії та бездіяльність Ізраїлю, на які скаржиться Південна Африка, є геноцидними за характером, оскільки вони спрямовані на знищення значної частини палестинського населення як національної, расової та етнічної групи”.

Справи про геноцид, які, як відомо, важко довести, можуть розглядати роками, але Південна Африка просить суд швидко запровадити “тимчасові заходи” та “наказати Ізраїлю припинити вбивати та завдавати серйозних психічних і тілесних ушкоджень палестинцям у Газі”. 

У заяві також йдеться, що Ізраїль має припинити навмисно створювати умови, розраховані на знищення палестинців як групи, отримати наказ запобігати та карати за підбурювання до геноциду, а також не обмежувати допомогу і директиви про евакуацію.

Ізраїль назвав позов “безпідставним” та “кривавим наклепом”. Єрусалим заявив, що він обороняється, щоб захистити ізраїльтян, знищивши ХАМАС. Напередодні розгляду справи прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу опублікував відео, у якому заявив, що Ізраїль воює з ХАМАСом, а не з палестинським населенням, і діє у повній відповідності до міжнародного права. “Ізраїль не має наміру назавжди окупувати Газу або переміщувати її цивільне населення”, − сказав він.

Поза судом обидві сторони також намагатимуться виграти битву громадської думки. Ізраїль проводить низку заходів у Гаазі, зокрема марш миру та виставки про ізраїльських заручників, які все ще утримуються ХАМАСом.

  • Ізраїль підписав Конвенцію про геноцид, ухвалену Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році, і тому підпадає під юрисдикцію Міжнародного суду, органу ООН, і його рішень. Відповідно до умов конвенції, Ізраїль зобов'язаний направити представників до суду після подання проти нього позову.
  • Ізраїль оголосив війну ХАМАС після того, як 7 жовтня терористичне угруповання увірвалося через південний кордон із Гази, жорстоко вбивши близько 1200 людей − переважно цивільних, і викравши понад 240 інших.
  • Міністерство охорони здоров'я в Газі, яким керує ХАМАС, стверджує, що з початку війни було вбито понад 22 000 людей. Ці цифри неможливо перевірити незалежно, і, на думку Ізраїлю, вони включають близько 8500 хамасівців, а також цивільних жителів, яких вразили палестинські ракети, що схибили. Ще близько 1000 терористів Єрусалим вбив під час атаки 7 жовтня.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram