ГоловнаСвіт

Кубинці влаштували багатотисячні протести із закликами відставки президента

Правоохоронці заарештували кілька десятків мітингарів. 

Мітинг на Кубі 11 липня
Фото: EPA/UPG
Мітинг на Кубі 11 липня
На Кубі в неділю відбулися багатотисячні протести із закликами до відставки першого секретаря Комуністичної партії, президента Мігеля Діас-Канеля. Антиурядові мітинги почалися на тлі найгіршої економічної кризи на Кубі з моменту розпаду колишнього союзника – Радянського Союзу, пише Reuters.

Крім того, зараз на Кубі спостерігається рекордна захворюваність на ковід, а ще більше економічну ситуацію ускладнюють американські санкції

Фото: EPA/UPG

За даними ЗМІ, тисячі кубинців зібралися в центрі Гавани та на прибережних вулицях. Вони скандували заклики до відставки президента. Паралельно проходив ще один мітинг, на підтримку президента, учасники якого скандували "Фідель!". Напередодні Канель закликав своїх прихильників вийти на вулиці. 

"Ми переживаємо дуже важкі часи. Нам потрібна зміна системи", – повідомила учасниця антиурядового мітингу, 53-річна Міранда Лазара.

Фото: EPA/UPG

Президент Діас-Канель у відповідь на протести сказав, що вони "зрежисовані" Сполученими Штатами Америки. Він також заявив, що не терпітиме "провокації". 

За даними свідків, на протестах у Гавані сили безпеки заарештували близько 20 осіб. Правоохоронці застосовувати перцевий газ і, за повідомленнями очевидців, вдарили кількох протестувальників і фотографа Associated Press.

В іншому районі міста мітингарі атакували порожню машину поліцейських - закидали її камінням. 

Фото: EPA/UPG

За останній рік на Кубі значно зросла кількість антиурядових протестів. Професор історії Латинської Америки у Флоридському міжнародному університеті Майкл Бустманте вважає, що ця хвиля мітингів є найбільшою з 1994 року. 

Цього разу протести не обмежилися столицею і пройшли в інших населених пунктах, зокрема, у сусідньому з Гаваною місті Сан-Антоніо-де-Лос-Банос, де тиждень не було електроенергії.

Чисельність населення Куби складає приблизно 11,33 млн людей. За офіційними даними, за весь час пандемії ковідом заразилися понад 238 тисяч мешканців острова, померли більш ніж 1500 людей. Статистика одужання – 85,9%. 

У липні щоденна кількість виявлення нових випадків стала перевищувати 6000.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram