ГоловнаСвіт

США підтримали відмову від захисту патентів на вакцину від COVID-19 (оновлено)

ЄС готовий обговорити пропозицію США поділитися технологією вироблення вакцин від коронавірусу.

США підтримали відмову від захисту патентів на вакцину від COVID-19 (оновлено)
Фармацевт компанії Biontech демонструє ампулу з вакциною на проти COVID-19 у Майнці, Німеччина, 02 грудня 2020
Фото: EPA/UPG

У межах боротьби з пандемією адміністрація США висловилася за тимчасове призупинення патентного захисту вакцин від COVID-19.

Про це повідомила торгова представниця США Кетрін Тай.

"Це - глобальна криза у сфері охорони здоров'я, і надзвичайні обставини пандемії COVID-19 вимагають вжиття надзвичайних заходів", - йдеться у заяві, оприлюдненій 5 травня.

"Адміністрація рішуче підтримує захист інтелектуальної власності, але з метою завершення цієї пандемії, підтримує зняття такого захисту для вакцин від COVID-19. Ми будемо активно брати участь у заснованих на тексті переговорах у ВТО, які необхідні для досягнення цієї мети", - сказано в заяві.

До цього часу США, які є однією з найпотужніших країн-виробників фармацевтичної продукції, блокували відповідну ініціативу Південної Африки та Індії.

Глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейсус привітав намір президента США, назвавши його історичним моментом у боротьбі з пандемією коронавірусу.

Оновлення. Європейський Союз готовий обговорити пропозицію США поділитися технологією вироблення вакцин від коронавірусу. Про це 6 травня заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Радіо Свобода.

У відеозверненні фон дер Ляєн зазначила, що Брюссель готовий обговорити, як саме відмова від інтелектуальної власності на вакцини допоможе пришвидшити боротьбу з пандемією.

Вона додала, що наразі закликає усі країни-виробники вакцин не обмежувати їх експорт.

Понад 100 країн-членів Світової організації торгівлі, а також неурядові організації виступають за призупинення дії прав інтелектуальної власності на вакцини від коронавірусу задля швидкого збільшення їхнього глобального виробництва. США як найбільша економіка світу відіграють ключову роль у переговорах. Крім того, через науково-дослідний інститут NIH уряд США володіє правами на винахід, який є необхідною умовою для сучасних мРНК-вакцин від виробників Moderna та BioNTech / Pfizer.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram