ГоловнаСвіт

Байден презентував "План порятунку Америки" на $1,9 трлн

Понад $400 мільярдів будуть витрачені на вакцинацію від COVID-19.

Байден презентував "План порятунку Америки" на $1,9 трлн
Джо Байден
Фото: EPA/UPG

Обраний президент США Джо Байден представив план допомоги американській економіці, яка  постраждала від пандемії коронавірусу, загальною вартістю $1,9 трлн.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Стратегія Байдена отримала назву "План порятунку Америки" і спрямована на прискорення процесу вакцинації, пожвавлення економіки та відкриття шкіл. Байден презентував її разом із обраним віцепрезидентом Камалою Гарріс у Вілмінгтоні. 

Він обґрунтував свої пропозиції стимулювання економіки, зазначивши, що США потребують термінової допомоги у зв'язку з пандемією, а вигоди, які будуть отримані в результаті реалізації плану, "набагато перевершать витрати".

"У цей кризовий момент ми не можемо дозволити собі сидіти склавши руки", - наголосив Байден.

Подробиці плану були опубліковані представниками перехідної команди Байдена напередодні його виступу. У заяві сказано, що план послужить "трампліном для відновлення американської економіки після того, як пандемію вдасться взяти під контроль".

Понад $400 мільярдів будуть витрачені на вакцинацію, тестування, створення нових робочих місць у сфері охорони здоров'я, відкриття шкіл і виплату відпускних за сімейними обставинами, а також на створення інфраструктури, яка дозволить здійснити введення 100 мільйонів доз вакцини за перші 100 днів президентства Байдена.

Частина американців отримає додатково $1400 допомоги. Люди, які залишилися без роботи, будуть щотижня отримувати федеральну допомогу з безробіття в розмірі $400 аж до вересня 2021 року.

План Байдена також передбачає продовження до вересня мораторію на виселення людей з орендованого житла і вилучень банками майна, заставленого під іпотечні кредити.

Рівень мінімальної заробітної плати на федеральному рівні буде збільшено з нинішніх $7,25 до $15 за годину.

Відомства і компанії у сфері громадського транспорту отримають допомогу в розмірі $20 мільярдів. Також будуть запропоновані гранти і позики малому бізнесу.

Ненсі Пелосі і Чак Шумер, головні демократи в Конгресі, прокоментували подробиці плану Байдена, висловивши подяку обраному президенту.

"Програма надання надзвичайної допомоги американцям, анонсована сьогодні майбутньою адміністрацією Байдена і Гарріс, є правильним підходом. Це демонструє, що в демократів нарешті з'явиться партнер у Білому домі, який розуміє необхідність прийняття швидких заходів для вирішення проблем громад, що потребують допомоги", - йдеться в заяві Пелосі та Шумера.

Нагадаємо, 2 січня Cенат США подолав вето Дональда Трампа на оборонний бюджет на 2021 рік загальним обсягом понад $740 млрд. Документ передбачає допомогу для України в розмірі $250 млн і санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2". Гроші надаються в рамках ініціативи сприяння у сфері безпеки та підуть на підтримку і допомогу Збройним силам України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram