ГоловнаСвіт

​Голова МЗС Франції закликав до "зрозумілого діалогу" з Росією та більшої незалежності Європи від США

Ле Дріан також наголошує на необхідності посилити активну політику всередині ЄС.

​Голова МЗС Франції закликав до "зрозумілого діалогу" з Росією та більшої незалежності Європи від США
Жан-Ів Ле Дріан
Фото: EPA/UPG

Щоб гарантувати внутрішню безпеку, Європі необхідно проводити рганізацію питань безпеки в Європі, зокрема, за участі Росії. Про це в рамках Третього Паризького форуму миру заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Водночас міністр наголосив, що ця робота "займе чимало часу".

"[Ключовий] принцип - організація системи безпеки у самій Європі задля гарантування стратегічної стабільності всередині континенту. Ми повинні знайти разом з Росією шляхи для діалогу, який буде тверезим, твердим – діалога про умови стратегічної стабільності в Європі. Ця робота займе чимало часу", - сказав Ле Дріан.

Глава МЗС також повідомив, що Франція та ЄС запустили масштабний діалог із наступною президентською адміністрацією США. Однак при цьому він вказав на необхідність посилити автономію та незалежність Європи.

"Паралельно з конструюванням нових взаємовідносин із Вашингтоном ми повинні укріпити автономію Європи. Це необхідно для нас. Це також відповідає бажанню колишнього президента Сполучених Штатів - посилити нашу, європейську участь у системі глобальної безпеки, особливо в рамках НАТО. З тим, що ми продовжуємо, звичайно ж, співпрацю із вироблення стратегічних взаємовідносин зі США", - зазначив міністр.

Ле Дріан також наголошує на необхідності посилити активну політику всередині Європейського континенту. Він пропонує підтримати позитивну динаміку розвитку в Європі задля забезпечення та підтримки її суверенітету.

"Позитивна динаміка, яка розпочалася кілька років тому, повинна продовжуватися в ім'я європейської суверенності та підписаної Паризької хартії для нової Європи. Як показав попередній досвід, Європа захищає її принципи. Це помітно за тими напруженими конфліктними ситуаціями, які нині відбуваються у світі, політикою санкцій та кризовими явищами, зокрема спробами порушити заборону на виготовлення та застосування хімічного зброї", - додав Ле Дріан.

Він наголосив на важливості питання озброєння.

"Важливим є питання безпеки контролю озброєння. Сьогодні ми обеззброєні, і в Європі ми стали зоною ризику. Ми повернулися до ситуації кризи єврораркет 80-х років у зв'язку з непродовженням багатьох угод. Думаю, ми повинні в цьому напрямку бути ініціативними, зі Сполученими Штатами Америки, але також говорити про це з росіянами, щоб відновити зв'язки, адже це відповідає спільним інтересам", - зазначив міністр закордонних справ Франції.

Нагадаємо, у червні президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що не бачить причин для повернення формату "Великої вісімки" (G8) за участю Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram