ГоловнаСвіт

Сіярто назвав умову для зняття Угорщиною вето на участь України в заходах НАТО

Він заявив, що Будапешт зацікавлений у налагодженні міцних партнерських відносин.

Сіярто назвав умову для зняття Угорщиною вето на участь України в заходах НАТО
Министр иностранных дел Венгрии Пейтер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Угорщина зніме заборону на участь України в заходах НАТО відразу після того, як українська сторона розв'яже питання, пов'язані з законами про мову і про освіту. Про це на спільному брифінгу з главою українського зовнішньополітичного відомства Дмитром Кулебою заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

"Як тільки будуть вирішені питання, пов'язані з правами угорської меншини в Україні на освіту, ми це вето знімемо й забезпечимо, щоби засідання НАТО-Україна на рівні міністрів і вище могли проходити. Дуже сподіваюся, що незабаром так і буде", – зазначив угорський дипломат.

Водночас він наголосив, що дії Угорщини аж ніяк не спрямовані проти України. Міністр зазначив, що Будапешт зацікавлений у налагодженні міцних партнерських відносин між двома сусідніми країнами.

"Ми не згодні з заявами, коли говорять, що Угорщина щось робить проти України. Підкреслюю: Угорщина зацікавлена в добросусідських відносинах, зацікавлена в тому, щоби наші дискусійні питання, пов'язані з використанням мови й законом про освіту, були вирішені якомога швидше. Ми хочемо продовжити нашу співпрацю з Україною в галузі торгівлі та економіки», – сказав Сіярто.

Нагадаємо, з вересня 2017 року Угорщина ветує всі рішення, пов'язані з поглибленням співпраці по лінії Україна – НАТО.

У 2017 році відносини між Україною та Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, яка розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на вищому рівні, яка повинна відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

У січні 2020 року Верховна Рада прийняла новий закон про повну загальну середню освіту з трьома мовними моделями для національних меншин. Він передбачає, що в угорських школах на Закарпатті може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менше 20% предметів повинні викладати українською мовою зі щорічним підвищенням до 40% в 9 класі і 60% в старшій школі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram