ГоловнаСвіт

Спецпрокуратура в Гаазі звинуватила президента Косова Тачі у військових злочинах

Також йому інкримінують злочини проти людяності.

Спецпрокуратура в Гаазі звинуватила президента Косова Тачі у військових злочинах
Хашим Тачи
Фото: msn.com

У Гаазі спеціалізована прокуратура висунула звинувачення президентові частково визнаної держави Косова Хашиму Тачі у військових злочинах.

Він, а також колишній спікер косовського парламенту Кадрі Веселі і кілька колишніх бойовиків "Визвольної армії Косова" звинувачуються в злочинах проти людяності та військових злочинах. Це, зокрема, майже сто вбивств, викрадення людей і тортури, пише European Western Balkans. Обвинувальний акт складається з десяти пунктів.

Злочини, про які йдеться в обвинуваченні, стосуються сотень жертв косовських албанців, сербів, ромів та інших етнічних груп.

"Це результат тривалого розслідування і відображає рішучість спецпрокуратури, що вона може довести всі звинувачення. Суддя Косовської спеціалізованої палати попереднього провадження в цей час розглядає обвинувальний висновок, щоб вирішити, чи слід підтвердити звинувачення", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що Тачі та Веселі намагалися перешкодити роботі суду й уникнути правосуддя.

Хашим Тачі є п'ятим президентом Косова з квітня 2016 року.

Ще відразу після перемоги на парламентських виборах 2007 року Тачі заявив, що домагатиметься проголошення незалежності Косова в односторонньому порядку. 17 лютого 2008 року депутати косовського парламенту проголосили незалежність колишнього автономного краю Косова від Сербії. Категорично проти незалежності Косова, визнаної деякими країнами, виступила Сербія: МВС республіки навіть порушило кримінальні справи проти Тачі, Сейдіу та спікера Краснічі.

17 лютого 2008 року Косово проголосило свою незалежність. 26 лютого 2016 року обраний президентом Косова, а 7 квітня вступив на посаду.

Спеціальний суд засідає в Гаазі, проте є частиною судової системи Косово. Республіка Косово проголосила свою незалежність від Сербії в 2008 році за результатами кворуму Асамблеї Косово. Республіку визнали близько 100 держав з 193 країн-членів ООН. Україна не визнає її як державу та вважає частиною Сербії.

Нагадаємо, в липні 2019 року прем'єр-міністр Косова Рамуш Харадинай оголосив про відставку після того, як отримав повістку як підозрюваний у спеціальний трибунал у Гаазі. Спеціальний трибунал щодо Косова заснований у 2015 році в Гаазі для розслідування військових злочинів, скоєних під час війни за незалежність Косова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram