ГоловнаСвіт

Лукашенко заявив, що не скасує парад 9 травня

"Мене дуже хвилює, що люди не схвалять, якщо ми, злякавшись, розповземося по норах".

Лукашенко заявив, що не скасує парад 9 травня
Фото: Белорусский партизан

Президент Білорусі Олександр Лукашенко не має наміру скасовувати парад на честь 75-річчя перемоги, незважаючи на поширення коронавірусу в країні, оскільки він має "глибоке ідеологічне і емоційне значення". Про це він заявив 3 травня на нараді, передає БЕЛТА.

"Мушу сказати, що ми не можемо скасувати парад. Просто не можемо. Я довго над цим думав. Звичайно, це емоційна, глибоко ідеологічна річ. Треба пам'ятати, що ті люди [учасники війни] вмирали, можливо, і від вірусів, інших хвороб. Але вони цього не відчували часом і про це не думали. І вмирали вони заради нас, як би це пафосно не звучало. І подумайте, що скажуть люди. Може, не відразу, через день, через два після цього, - скажуть, що злякалися", - заявив президент.

Водночас Лукашенко попередив організаторів, що "нікого тягнути на цей захід не треба", оскільки і так є "тисячі і тисячі" охочих його відвідати, зокрема, ветерани Другої світової.

"Мене дуже хвилює, що люди не схвалять, якщо ми, злякавшись, розповземося по норах. І взагалі, Білорусь - це живий пам'ятник тієї війни. І я думаю, що цього дня тут могли б бути присутніми представники всіх держав", - висловився білоруський лідер.

Він також зазначив, що на парад хочуть приїхати депутати і сенатори з РФ і Білорусь готова забезпечити їх перельотом.

Лукашенко вважає, що парад - це не найнебезпечніший з погляду епідеміологів і вірусологів захід "тому що він буде організований як годиться".

Раніше ВООЗ назвала темп приросту хворих на коронавірус у Білорусі одним з найвищих в Європі. За даними МОЗ, у країні зареєстровано 16 705 випадків COVID-19, померли 99 пацієнтів. За добу в країні зареєстрували 877 нових випадків зараження, напередодні добовий приріст становив 911.

Наприкінці квітня ООН закликала Білорусь, яка є єдиною країною в Європі, де не діє карантин, ввести карантинні заходи. З такою самою рекомендацією виступила і ВООЗ. Водночас президент Олександр Лукашенко вважає правильним рішенням відмову від введення карантину.

Нагадаємо, у Берліні скасували святкування 75-ї річниці закінчення Другої світової війни. Також Путін розпорядився перенести парад 9 травня у Москві на більш пізній термін через пандемію коронавірусу. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram