ГоловнаСвіт

Президент Казахстану після відмови визнати анексію Криму заявив про симпатії до України

Токаєв зробив заяву про Україну під час візиту до Німеччини.

Президент Казахстану після відмови визнати анексію Криму заявив про симпатії до України
Касым-Жомарт Токаев
Фото: tengrinews.kz

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв зробив заяву про Україну під час свого візиту до Німеччини. Він зазначив, що врегулювання конфлікту на Донбасі має відбуватися в "нормандському форматі", а також заявив, що Казахстан готовий виступити посередником і надати майданчик для вирішення проблеми.

Про це повідомляє Tengrinews.kz.

"Наш перший президент висловив свою добру волю і запропонував посередницькі зусилля на території Казахстану, але, звісно ж, ми вважаємо, що проблематика України повинна перш за все вирішуватися в "нормандському форматі". Ми знаємо, що 9 грудня засідання "нормандської четвірки" відбудеться в Парижі. Ми бажаємо успіхів, тому що з Україною нас пов'язує дружба і співпраця", - сказав Касим-Жомарт Токаєв на спільній пресконференції з канцлером Ангелою Меркель.

"Ми з великою симпатією ставимося до українського народу, вважаємо, що цей народ гідний спокійного благополучного життя", - додав він.

Раніше в інтерв'ю Deutsche Welle Токаєв заявив, що не вважає Крим анексованим. "По-перше, ми не називаємо те, що сталося в Криму, анексією. Що сталося, те сталося. Анексія - це занадто важке слово стосовно Криму. По-друге, ніякого страху, як ви говорите, не було, оскільки в нас, як я вже сказав, абсолютно довірчі добросусідські відносини з Російською Федерацією. Від початку ми вірили в мудрість, порядність російського керівництва. Хотів би нагадати, що мінські переговори були розпочаті, по суті, з ініціативи Нурсултана Назарбаєва. Він тоді запропонував Астану, але в силу логістики та віддаленості від Європи було прийнято рішення проводити ці переговори в Мінську", - сказав тоді він.

Міністерство закордонних справ України відреагувало на цю заяву Токаєва, висловивши жаль. МЗС підкреслило, що слова президента Казахстану суперечать тим принципам і позиції, зафіксованим у резолюції ГА ООН №A / RES / 68/262 від 27 березня 2014 року (Казахстан утримався під час голосування за неї).

Нагадаємо, 20 березня в Казахстані Токаєв склав присягу і вступив на посаду президента. 19 березня перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив про складання повноважень. Він був головою країни з 1990 року. Нинішній термін його повноважень закінчувався в квітні 2020 року.

Будучи президентом, Назарбаєв кілька разів пропонував допомогти в мирному врегулюванні українсько-російської війни. При цьому в грудні 2018 року в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" він заявляв, що в Путіна немає планів захоплювати східні землі України

У листопаді 2019 року Назарбаєв висловив упевненість, що президенти України і РФ зможуть домовитися про врегулювання конфлікту на Донбасі під час особистої зустрічі і запропонував провести її на території Казахстану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram