ГоловнаПолітика

Назарбаєв запропонував Путіну та Зеленському зустрітися "віч-на-віч" у Казахстані

"Я вже отримав згоду Зеленського на зустріч тет-а-тет, повідомив про це президента Росії".

Назарбаєв запропонував Путіну та Зеленському зустрітися "віч-на-віч" у Казахстані
Владимир Зеленский и Нурсултан Назарбаев
Фото: пресс-служба Зеленского

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв переконаний, що лідери Росії Володимир Путін і України Володимир Зеленський зможуть домовитися про врегулювання конфлікту на Донбасі під час особистої зустрічі і запропонував провести її на території Казахстану.

Про це він заявив, виступаючи на п'ятому засіданні політичного форуму "Астана клуб", передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз я зустрівся з паном Зеленським, послухав його. Буквально вчора говорив з Володимиром Путіним на тему, як далі вирішувати цю проблему ... Я вважаю, що потрібна окрема особиста зустріч президентів Росії і України", - сказав Назарбаєв.

Він також зазначив, що розмовляв про таку зустріч з президентами України і РФ.

"Мені здається зараз момент хороший. Зеленський отримав дуже велику підтримку народу і він може проявити волю і вирішити це питання ... Тут питання полягає в тому, як обрати керівників східної України після завершення конфлікту і виведення всіх збройних формувань ... Я вже отримав згоду Зеленського на зустріч тет-а-тет, про це повідомив президента Росії. Тепер подивимося. Якщо нейтральний майданчик потрібний, я запропонував Казахстан", - сказав Назарбаєв.

"Не потрібно гальмувати і не треба думати, що Путін цього не хоче. Він хоче, щоб там настав мир. І ми всі чудово розуміємо, що не території Росії потрібні, а зовсім інші речі. З інших причин там виявилися російські силові структури", - додав президент Казахстану.

Нагадаємо, Назарбаєв, будучи президентом, кілька разів пропонував допомогти в мирному врегулюванні українсько-російської війни. У грудні 2018 року в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" він висловив упевненість, що в Путіна немає планів захопити східні території України.

У березні 2019 року Назарбаєв покинув президентський пост.

Відзначимо, що Зеленський назвав розведення сил у Петрівському, яке стартувало 9 листопада, третьою та останньою умовою для зустрічі в "нормандському форматі" на рівні лідерів країн. Про зустріч тет-а-тет раніше не йшлося.

Президенти України і РФ уже декілька разів говорили телефоном. Зокрема, Зеленський дзвонив Путіну через обстріли на Донбасі та захоплення моряків у Керченській протоці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram