ГоловнаСвіт

​Путін обговорив з Меркель підготовку до зустрічі в "нормандському форматі"

У Кремлі стверджують, що сторони "наголосили на необхідності закріплення особливого статусу Донбасу в законодавстві України".

​Путін обговорив з Меркель підготовку до зустрічі в "нормандському форматі"
Президент РФ Владимир Путин и канцлер Германии Ангела Меркель (архив)
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої сторони обговорили Україну, Лівію та Сирію.

Про це повідомляється на сайті Кремля.

Зазначається, що розмова відбулася з ініціативи німецької сторони.

"Проведено ґрунтовне обговорення питань врегулювання ситуації в Україні, зокрема з урахуванням підписаної в Контактній групі представниками Києва, Донецька і Луганська "формули Штайнмаєра", а також розведення збройних сил та засобів на "пілотних" ділянках у районі населених пунктів Станиця Луганська і Золоте і початку цього процесу біля села Петровське", - йдеться в повідомленні.

Путін і Меркель відзначили важливість повного і неухильного дотримання мінського "Комплексу заходів" 2015 року та інших домовленостей. Також у пресслужбі Путіна стверджують, що під час розмови було "наголошено на необхідності закріплення особливого статусу Донбасу в законодавстві України".

"Підтверджено налаштування на подальшу координацію зусиль Росії та Німеччини в "нормандській четвірці", зокрема в плані підготовки можливого саміту в цьому форматі. Порушено тематику тристоронніх - за участю представників Росії, України і Комісії ЄС - переговорів про умови транзиту російського газу через територію України", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 10 листопада в українському ЗМІ ZN.ua, посилаючись на джерело в Офісі президента, опублікували дві можливі дати зустрічі "нормандської четвірки" - це 24 або 26 листопада. Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що дата зустрічі залежить від Росії. 29 жовтня Україна почала відведення військ у районі Золотого Луганської області, а через день Путін підтвердив готовність до участі в саміті.

Президент Володимир Зеленський назвав розведення сил у Петровському, яке стартувало 9 листопада, третьою і останньою умовою для зустрічі в "нормандському форматі".

Українська сторона і лідери Франції та Німеччини готові були провести саміт "нормандської четвірки" ще 17 вересня, але Росія з "технічних причин" не змогла взяти участі у цій зустрічі.

Востаннє лідери "четвірки" зустрічалися ще восени 2016 року в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram