ГоловнаСвіт

Президент Болівії Ево Моралес пішов у відставку

Він перебував при владі понад 13 років.

Президент Болівії Ево Моралес пішов у відставку
Фото: EPA/UPG

Президент Болівії Ево Моралес пішов у відставку після трьох тижнів масових протестів, пов'язаних із підтасуваннями на виборах 20 жовтня.

Про це повідомляє Reuters.

У неділю Моралес погодився розпустити виборчу комісію, анулювати офіційні результати першого туру виборів президента і провести нове голосування. Але цього виявилося недостатньо, щоб залагодити ситуацію.

Глава Збройних сил Болівії Вільямс Каліман закликав Моралеса піти у відставку, після чого глава держави виступив із телезверненням, у якому заявив, що залишає свій пост після 13 років правління. Слідом за ним пішли у відставку ще близько десяти можновладних чиновників.

Нагадаємо, що попередні підсумки голосування 20 жовтня вказували на можливість другого туру. Але виборча комісія оголосила Моралеса переможцем із результатом 47,08% голосів. Його суперник Карлос Меса, який займав посаду глави держави з жовтня 2003 по червень 2005 року, отримав 36,51%. За болівійськими законами, якщо кандидат набрав понад 40% голосів, а його відрив від другого перевищує 10 пунктів, другого туру не проводять.

Опозиція відмовилася визнати перемогу Моралеса, і в країні спалахнули масштабні протести. Моралес у відповідь оголосив режим надзвичайного стану і звинуватив опозицію в спробі організувати державний переворот.

Організація американських держав заявила про "очевидні маніпуляції" під час підрахунку голосів і відмовилася визнати результати виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram