ГоловнаСвіт

Прем'єр Польщі і голова МЗС Хорватії розкритикували заяву Макрона про НАТО

Моравецький і Радман виступили на захист Альянсу.

Прем'єр Польщі і голова МЗС Хорватії розкритикували заяву Макрона про НАТО
Эммануэль Макрон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький і міністр закордонних справ Хорватії Грік Радмана виступили на захист Північноатлантичного альянсу після заяви президента Франції Еммануеля Макрона про відсутність координації між США і НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Моравецький назвав заяви Макрона про НАТО небезпечними.

"Я думаю, що сумніви президента Макрона у прихильності НАТО до взаємної оборони можуть змусити інших союзників задуматися, чи дотримується цього сама Франція. Я сподіваюся, що ми все ще можемо розраховувати на те, що Франція виконає свої зобов'язання", - сказав польський прем'єр.

За його словами, Франція недостатньо вкладається в оборонну сферу.

"Франція витрачає менше за 2% ВВП... Я думаю, що варто запитати, чому деякі аспекти НАТО не виглядають так, як ми хочемо. І річ не у відсутності прихильності США до альянсу, а у відсутності взаємності з боку деяких європейських союзників", - додав Моравецький.

Також зі словами підтримки НАТО виступив голова МЗС Хорватії Радман.

"Я дійсно вірю в майбутнє НАТО. Є також такі цінності, як Європейський Союз, є така основа для захисту наших цінностей, миру, стабільності, я думаю, тому нам потрібен НАТО", - сказав він.

Нагадаємо, Макрон в інтерв'ю журналу The Economist заявив, що не вірить у положення ст. 5 Статуту НАТО про колективну оборону, згідно з яким напад на одного союзника Альянсу розглядається як напад на всіх союзників. Він також заявив, що "мозок НАТО мертвий", а Європу він закликав "прокинутися".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram