ГоловнаСвіт

Макрон попередив Європу про "смерть мозку" НАТО

Президент Франції вважає, що країни ЄС не можуть розраховувати на США в захисті союзників Альянсу.

Макрон попередив Європу про "смерть мозку" НАТО
Эммануэль Макрон
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон попередив європейські країни про те, що вони більше не можуть розраховувати на США в захисті союзників по НАТО.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу The Economist.

"Те, що ми зараз переживаємо, - це смерть мозку НАТО", - сказав Макрон.

За його словами, Європа "стоїть на краю прірви і повинна почати думати про себе стратегічно як про геополітичну державу".

"В іншому разі ми більше не будемо контролювати нашу долю", - наголосив президент Франції.

Макрон закликав Європу "прокинутися". На запитання про те, чи вірить він у положення ст. 5 (Статуту НАТО, - ред.) про колективну оборону, згідно з яким напад на одного союзника Альянсу розглядається як напад на всіх союзників, французький президент відповів: "Я не знаю... але що означатиме стаття п'ята завтра?"

Нагадаємо, у 2016 році тодішній президент Франції Франсуа Олланд закликав НАТО до згуртованості та заявляв, що Франція готова підтримувати союзників у застосуванні 5 статті статуту Альянсу в разі нападу на одного з них.

Президент США Дональд Трамп неодноразово критикував країни ЄС за низькі витрати на НАТО. Як відомо, держави-члени НАТО досягли домовленості наближати свої оборонні витрати до 2% ВВП упродовж 10 років. Президент США, проте, наполягає, щоб до 2024 року вони становили "не менш ніж 2%".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram