ГоловнаСвіт

США і "Талібан" провели успішні переговори заради завершення 18-річної війни в Афганістані

Американська сторона ще не коментувала завершення переговорів.

США і "Талібан" провели успішні переговори заради завершення 18-річної війни в Афганістані
спецпредставитель США в Афганистане Залмай Халилзад
Фото: rferl.org

Представники США і ісламістський радикальний рух "Талібан" провели восьмий тур переговорів заради завершення війни в Афганістані, яка триває вже 18 років. Про це повідомляє Radio Free Europe з посиланням на угруповання талібів.

Представник талібів Забінулла Муджагід сказав, що переговори пройшли в столиці Катару - в місті Доха, і завершилися рано-вранці 12 серпня. Він зазначив, що перемовини були довгими, але корисними, оскільки обидві сторони перейшли до етапу консультацій зі своїми лідерами про подальші кроки примирення.

Незважаючи на це, американська сторона ще не коментувала завершення переговорів.

Проте 11 серпня, коли в Афганістані відзначали мусульманське свято Ід аль-Адха (Свято жертвопринесення), спецпредставник США в Афганістані Залмай Халілзад написав у твіттері, що він сподівається, що "це останнє Свято жертвопринесення, яке Афганістан зустрічає у війні".

"Я знаю, що афганці прагнуть миру. Ми підтримуємо їх і докладаємо всіх зусиль для досягнення міцної і почесної мирної угоди і суверенного Афганістану, який не становить загрози для будь-якої іншої країни", - написав Халілзад.

Крім того, 11 серпня президент Афганістану Ашраф Гані заявляв, що майбутнє Афганістану "не може бути вирішене ззовні". Він наполягає на тому, що мир можливий тільки між "Ісламською Республікою Афганістан" і рухом "Талібан".

Нагадаємо, в січні 2019 року, після переговорів між США і талібами про мирне врегулювання в Афганістані, повідомляли, що сторони досягли "значного прогресу" в своїх домовленостях.

Переговори також передбачали перемир'я, угоду про тимчасовий уряд в Афганістані і виведення іноземних військ з Афганістану впродовж 18 місяців.

У грудні 2018 року повідомляли, що США можуть вивести половину свого контингенту з Афганістану. Джерела в Білому домі заявляли про готовність відкликати 7000 військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram