>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Речник МОК про коментарі Росії щодо расизму та неонацизму у комітеті: "Це нове дно"

Марк Адамс підкреслив, що коментарі виходять за межі всього прийнятного.

Речник МОК про коментарі Росії щодо расизму та неонацизму у комітеті: "Це нове дно"
Речник Міжнародного олімпійського комітету Марк Адамс
Фото: EPA/UPG

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відповів на коментарі Росії щодо недопущення російських і білоруських спортсменів до церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор у Парижі, пишуть Euronews.

Речник МОК Марк Адамс заявив, що заяви з Москви, зокрема звинувачення в “расизмі та неонацизмі”, були “дуже агресивними” і є “новим дном”.

Президент МОК Томас Бах (німець, - ред.) доручив Адамсу відповісти на звинувачення Росії через їхній особистий характер.

Адамс підкреслив, що коментарі виходять за межі всього прийнятного. “Пов'язувати президента, його національність і Голокост у контексті цього питання – це “нове дно””, − додав він. 

Кремль агресивно відреагував на заборону МОК. “Ці рішення демонструють, наскільки далеко МОК відійшов від заявлених принципів та скотився до расизму та неонацизму”, − заявила представниця російського МЗС Марія Захарова.

На початку березня Томас Бах виступив із критикою влади в Росії, яка, за його словами, використовує агресивну риторику та відверто порушує принципи олімпійського руху. Німець тоді, зокрема, заявив, що “російський уряд ігнорує той факт, що саме його вторгнення до України та анексія її територій змусили МОК діяти”. 

Журналісти відзначили незвично різкий тон заяв Баха, який раніше намагався вдаватися до дипломатії в питанні Росії. 

  • Торік МОК відсторонив Росію та Білорусь від участі в Іграх 2024 року, але дозволив спортсменам змагатися у нейтральному статусі.
  • Нейтральні спортсмени не повинні публічно підтримувати вторгнення в Україну, бути пов’язаними з військовими або державними органами безпеки. Незрозуміло, чи буде членство в російському військово-спортивному клубі, такому як ЦСКА, підставою для відмови в нейтральному статусі.
  • Спортсмени мають пройти двоетапну процедуру перевірки. Кандидатури спочатку має затвердити керівний орган індивідуального виду спорту, а потім їх переглядає МОК.
  • Спортсмени з “нейтральним" статусом не братимуть участі в церемонії відкриття Олімпіади у Парижі.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram