>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Боснійський бар’єр на шляху до Німеччини

21 березня о 21:45 за київським часом в місті Зениця на стадіоні «Билино Полє» збірна України з футболу проведе свій перший цього року матч проти збірної Боснії і Герцеговини.

Гра відбудеться в рамках кваліфікації на Чемпіонат Європи-2024, який пройде з 14 червня до 14 липня 2024 року в Німеччині. 

На матч плей-оф тренерський штаб збірної України на чолі із Сергієм Ребровим сформував такий список гравців

Фото: Андрій Ющак/УАФ

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо», Київ), Анатолій Трубін («Бенфіка», Лісабон, Португалія), Андрій Лунін («Реал», Мадрид, Іспанія).

Захисники: Олександр Караваєв, Денис Попов (обидва — «Динамо», Київ), Микола Матвієнко, Юхим Конопля, Валерій Бондар (усі — «Шахтар», Донецьк), Богдан Михайліченко («Полісся», Житомир), Віталій Миколенко («Евертон», Ліверпуль, Англія), Ілля Забарний («Борнмут», Англія), Максим Таловєров (ЛАСК, Лінц, Австрія).

Півзахисники: Олександр Зубков, Георгій Судаков (обидва — «Шахтар», Донецьк), Микола Шапаренко, Володимир Бражко (обидва — «Динамо», Київ), Олександр Піхальонок (СК «Дніпро-1», Дніпро), Олександр Зінченко («Арсенал», Лондон, Англія), Віктор Циганков («Жирона», Іспанія), Михайло Мудрик («Челсі», Лондон, Англія), Сергій Сидорчук («Вестерло», Бельгія), Руслан Маліновський («Дженоа», Генуя, Італія).

Нападники: Артем Довбик («Жирона», Іспанія), Роман Яремчук («Валенсія», Іспанія), Данило Сікан («Шахтар», Донецьк), Владислав Ванат («Динамо», Київ).

Фото: twitter.com/uafukraine

11 березня наставник збірної викликав ще двох гравців з резервного списку. До національної команди приєдналися захисник київського «Динамо» Олександр Тимчик і півзахисника «Дніпра-1» Олексій Гуцуляк.

Загалом оновлений список збірної налічує 28 футболістів.

Через травми до збірної не потрапили наддосвідчені вінгер київського «Динамо» Андрій Ярмоленко та півзахисник донецького «Шахтаря» Тарас Степаненко.

Віктор Циганков, який пошкодив медіальну колатеральну зв'язку колінного суглоба, працює індивідуально, однак головний лікар збірної Роман Жолобайлюк заявив про позитивну динаміку відновлення футболіста. 

Склад збірної Боснії і Герцеговини на матч: 

Збірна Боснії і Герцеговини
Фото: https://www.facebook.com/nfsbih
Збірна Боснії і Герцеговини

Воротарі: Ібрагім Шехич («Аль-Халідж», Саудівська Аравія), Нікола Василь («Санкт-Паулі», Німеччина), Кенан Пирич (АЕК, Кіпр).

Захисники: Амар Дедич («Зальцбург», Австрія), Юсуф Газибегович («Штурм», Австрія), Ельдар Цивич («Ференцварош», Угорщина), Сеад Колошинац («Аталанта», Італія), Анел Ахмедходжич («Шеффілд Юнайтед», Англія), Адріан Баришич («Базель», Швейцарія), Данніс Хаджикадунич («Гамбург», Німеччина), Ренато Гойкович («Оренбург», Росія), Ніхад Муякич («Анкарагюджю», Туреччина).

Півзахисники: Раде Круньїч («Фенербахче», Туреччина), Гойко Цимирот («Аль-Фейха», Саудівська Аравія), Іван Башич («Оренбург», Росія), Беньямін Тахирович («Аякс», Нідерланди), Міралем П’янич («Шарджа», ОАЕ), Деніс Хусейнбашич («Кельн», Німеччина), Харіс Хайрандинович («Касимпаша», Туреччина), Амар Рахманович («Крилья Совєтов», Росія).

Нападники: Едін Джеко («Фенербахче», Туреччина), Ермедін Демирович («Аугсбург», Німеччина), Харіс Табакович («Герта», Німеччина), Неманья Бильбия («Зринськи»), Саїд Хамулич («Локомотив», Росія), Смайл Превляк («Герта», Німеччина), Дал Варешанович («Різеспор», Туреччина).

Воротар Кенан Пирич і нападник Неманья Бильбия прибули з мікропошкодженнями, однак у вівторок під час вечірнього тренування обидва повернулися до загальної групи. 

Капітана, нападника Едіна Джеко в понеділок не було на тренуванні, боснійцю дали вихідний після недільного матчу «Фенербахче», у складі якої футболіст відіграв 83 хвилини. Уже у вівторок він працював з національною командою.

Едін Джеко
Фото: https://twitter.com/bbosports
Едін Джеко

Тож кадрових проблем у складі суперника наразі немає.

Що відомо про суперника?

Збірна Боснії і Герцеговини з футболу посідає 69 місце в рейтингу ФІФА. Порівняно з попередньою версією вона втратила аж шість позицій. 

Україна натомість і далі перебуває на 22 місці, котре вдалося зберегти завдяки успішним виступам проти Північної Македонії (2:0) і Мальти (3:1). 

Лише чотири гравці національної команди Боснії і Герцеговини грають у клубах топ-5 європейських чемпіонатів і ще чотири грають за другий дивізіон Бундесліги.

Хто фаворит? 

Фаворитом у цьому двобої вважають команду Сергія Реброва. У складі синьо-жовтих аж дев’ять представників топ-5 чемпіонатів Європи. 

Артем Довбик
Фото: https://twitter.com/LaLigaExtra
Артем Довбик

В особистих попередніх зустрічах Україна ще жодного разу не поступалася БіГ.

У відборі на Чемпіонат світу 2022 року перший поєдинок команди зіграли внічию (1:1), але вже в матчі-відповіді синьо-жовті перемогли боснійців на їхньому полі — 0:2

Згідно зі статистикою авторитетного порталу Transfermarkt, збірна Боснії і Герцеговини (119,85 млн євро) утричі поступається українській команді (341,50 млн євро) за загальною вартістю складу.

Єдиним великим досягненням збірної Боснії і Герцеговини є вихід у груповий етап Чемпіонату світу з футболу 2014 року, який приймала Бразилія. У групі F разом з Аргентиною, Нігерією та Іраном боснійці посіли третє місце, набравши за три матчі лише три залікові очки після єдиної перемоги над Іраном (3:1).

Досвідчений півзахисник команди суперника Міралем П’янич розповів про мотивацію перед зустріччю з Україною: «Я очікую матчу свого життя і мрію поїхати зі збірною Боснії і Герцеговини на Чемпіонат Європи. Уперше в історії був у формі своєї країни на Чемпіонаті світу й хотів би бути на Євро — у них ми досі не брали участі. На нас чекає важкий поєдинок, але є велика мотивація плюс уболівальники, які стануть перевагою для нашої команди. В України дуже якісна команда. Це молодий і сильний колектив. Я спостерігав за ними кілька разів і бачу, що це дуже хороша команда, яка у кваліфікації завдала багато клопоту Італії. І це красномовно говорить про якості синьо-жовтих».

Міралем П’янич
Фото: nfsbih.ba
Міралем П’янич

«Кожна збірна індивідуальна, усі відрізняються. Боснія — окрема команда, до якої потрібно готуватися окремо. Кого б виділив? У суперників є Джеко, П’янич — відомі футболісти. Для досягнення успіху в плей-оф потрібно не розкачуватися, а одразу виходити й брати своє, показувати, чого ти вартий, і перемагати», — прокоментував прийдешній поєдинок український вінгер Михайло Мудрик.

Нагадаємо, переможець протистояння зустрінеться з лідером пари Ізраїль — Ісландія у вирішальному матчі за путівку на Чемпіонат Європи 2024 року. 

***
Експерти Favbet також віддають перевагу збірній України: її шанси на перемогу оцінили в 48 %, шанси нашого суперника — 25 %. 

Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся правил (принципів) відповідальної гри.

Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор казино в мережі Інтернет від 20.04.2021 року, видана ТОВ «БК "ФАВБЕТ"» на підставі Рішення КРАІЛ від 05.04.2021 року за №137 із змінами. Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення букмекерської діяльності від 28.12.2022 року, видана ТОВ «БК "ФАВБЕТ"» на підставі Рішення КРАІЛ від 13.12.2022 року за № 433.

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram