ГоловнаСуспільствоВійна

Японія готова збільшити підтримку гуманітарного розмінування України

Також Японія готова сприяти виходу японських підприємств на ринок України.

Японія готова збільшити підтримку гуманітарного розмінування України
Українська і японська делегації
Фото: Мінекономіки

Японія заявила про готовність збільшити внесок в процеси гуманітарного розмінування України та про сприяння виходу японських підприємств на ринок нашої держави.

Про це заявили у Мінекономіки після зустрічі заступника міністра закордонних справ Японії Ясуші Хосаки і членів української урядової делегації. 

"Українська сторона подякувала за активну роботу Японії в рамках Секторальної робочої групи з питань гуманітарного розмінування. Ясуші Хосака зі свого боку пообіцяв, що його країна надалі буде лише посилювати підтримку та співпрацю з Україною", – наголосили у Мінекономіки.

Зокрема, в урядовому Японському агентстві міжнародного співробітництва (JICA) повідомили  про готовність збільшити внесок в процеси гуманітарного розмінування та готові сприяти виходу японських підприємств на ринок України. 

Одним із таких підприємств потенційно може стати Nikken Corporation, яка спеціалізується на проектуванні, виробництві та обслуговуванні будівельної техніки та машин для розмінування. Українська делегація мала змогу ознайомитися із машинами, які JICA закупила і передає ДСНС України.

Заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний на зустрічі розповів про розроблену і схвалену Нацорганом з протимінної діяльності Стратегію протимінної діяльності, запуск в Україні ринку розмінування і готовність Уряду розвивати його, зокрема через програми на кшталт відшкодування фермерам вартості очищення сільськогосподарських земель, яка запрацює цієї весни.

Він додав, що Україна готова переймати досвід партнерів у гуманітарному розмінуванні, згадавши про досвід ціього напрямку в Камбоджі. 

"Україна готова також ділитися своїм досвідом очищення земель, оскільки ми зараз є фактично піонером із переписування стандартів розмінування, використання новітніх технологій для розмінування. Така співпраця робить кожну зі сторін сильнішою", – додав Безкаравайний.

  • Україна використовуватиме досвід Камбоджі у розмінуванні. Зокрема, українські сапери навчатимуться використовувати сучасне обладнання для розмінування. Крім того, поділяться досвідом підготовки піротехнічних підрозділів та їхніх чотирилапих помічників. 
  • Нещодавно стало відомо, що міжнародні партнери профінансували проєкти з гуманітарного розмінування на 2022-2027 роки на суму 700 мільйонів доларів. Найбільшими донорами стали США, Норвегія, Швейцарія, країни ЄС та Японія.
  • Наразі близько 156 тис. квадратних кілометрів, тобто 26% території України, є потенційно небезпечними через російський мінний терор.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram