ГоловнаСуспільствоВійна

Близько 156 тис. квадратних кілометрів України є потенційно небезпечними через міни

Дві сертифіковані вітчизняні машини задіяні в розмінуванні, відбуваються випробування третьої.

Близько 156 тис. квадратних кілометрів України є потенційно небезпечними через міни
Фото: ДСНС

Наразі близько 156 тис. квадратних кілометрів, тобто 26% території України, є потенційно небезпечними через російський мінний терор.

"Прагнемо створити ефективний ринок розмінування, залучити максимум інновацій, налагодити масове виробництво техніки, щоб процес знешкодження російського мінного сміття зайняв не десятиліття, а роки", – повідомив прем’єр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

За його словами, від початку року вже обстежено понад 80 тисяч гектарів земель, з яких 74 тисячі гектарів ми повернули в експлуатацію.

Сертифіковано 34 оператори протимінної діяльності, ще десятки підприємств проходять цю процедуру.

Загалом розмінуванням займаються близько 750 піротехнічних груп. 

Він додав, що міжнародна коаліція гуманітарного розмінування залучила понад 700 млн доларів на розробку українських машин для розмінування. Вже дві сертифіковані вітчизняні машини задіяні в розмінуванні, відбуваються випробування третьої.

  • Нещодавно у Харківській області розпочала роботу вітчизняна машина для підготовки ґрунту до розмінування. Машина працює дистанційно, за допомогою автоматичного пульту управління, що гарантує безпеку піротехніків під час робіт.
  • Також у гуманітарному розмінуванні України задіюватимуть штучний інтелект. Міністерство економіки України підписало угоду про партнерство із технологічною компанією Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних. Компанія допомагатиме Україні у гуманітарному розмінуванні звільнених територій.
  • США передали Україні обладнання для розмінування на 1 мільйон доларів. Передане обладнання допоможе розгорнути більше груп розмінування, і це пришвидшить процес відновлення країни.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram