ГоловнаСуспільствоВійна

Штучний інтелект допомагатиме в гуманітарному розмінуванні території України

Наразі потенційно забрудненими є 156 000 квадратних кілометрів землі, в зоні ризику перебуває понад 6 мільйонів українців.

Штучний інтелект допомагатиме в гуманітарному розмінуванні території України
Юлія Свириденко і Луїс Мослі, виконавчий віцепрезидент Palantir
Фото: Мінекономіки

Міністерство економіки України підписало угоду про партнерство із технологічною компанією Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних. Компанія допомагатиме Україні у гуманітарному розмінуванні звільнених територій.

Як зазначається у повідомленні Мінекономіки, підписання документа відбулося в Лондоні у межах робочого візиту до Великобританії української делегації на чолі з першим віцепрем’єр-міністром України – міністром економіки Юлією Свириденко. 

Вона повідомила, що наразі потенційно забрудненими є 156 000 квадратних кілометрів землі, в зоні ризику перебуває понад 6 мільйонів українців. "Саме тому прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir –  це можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України",  –  заявила міністерка.

У компанії Palantir додали, що угода допоможе врятувати життя українців та зміцнити економіку України.

"Незалежно, допомагаємо ми відважним українським захисникам протистояти агресії путіна, підтримуємо переселення їхніх близьких, чи допомагаємо критично важливій програмі країни з розмінування, Palantir стоїть пліч-о-пліч з Україною та її людьми", –сказав виконавчий віцепрезидент Palantir у Великій Британії та Європі Луїс Мослі.

В угоді зазначено, що співпраця розвиватиметься за такими напрямками: 

  • оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів, передбачених Національною стратегією протимінної діяльності на період до 2033 року;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками в протимінній діяльності;
  • використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для прийняття рішень у протимінній діяльності.

Платформа працюватиме з великими базами даних, сформованих дотичними до виконання заходів протимінної діяльності структурами, починаючи від органів місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерств та відомств і завершуючи операторами протимінної діяльності. 

Передбачається, що бази міститимуть як сталу інформацію, наприклад, оцінку економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій тощо, так і оперативну, яка буде регулярно оновлюватися. Йдеться, зокрема, про дані обстеження територій ДСНС, ДССТ, неурядовими операторами, кількість та стан техніки, наявність піротехнічних підрозділів  на конкретних напрямках і т.ін. 

Завдяки можливостям Palantir AIP, платформа аналізуватиме інформацію та надаватиме рекомендації щодо оптимізації процесів. Наприклад, зможе порадити, враховуючи всі дані, як найбільш ефективно провести очищення конкретної території – за допомогою нових методів розмінування, таких, як дрони, чи з застосуванням традиційних методів. Кінцевою ж метою вбачається розмінувати території швидше та за менших витрат.

Пілотний проєкт платформи був представлений на Першій Міжнародній донорській конференції з гуманітарного розмінування України, яка відбулася в Загребі 11-12 жовтня 2023 року. Наразі, підписана угода – новий етап у співпраці Мінекономіки та Palantir.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram