ГоловнаСуспільствоЖиття

Міноборони виграло міжнародний арбітраж з іноземним постачальником на суму понад мільярд гривень

Це – найбільша сума з усіх арбітражів, які зараз ведуться Міноборони.

Міноборони виграло міжнародний арбітраж з іноземним постачальником на суму понад мільярд гривень
Фото: Макс Левин

Міноборони виграло міжнародний арбітраж з іноземним постачальником на суму понад мільярд гривень. Мова йде про постачання бронежилетів та берців.

Як повідомили у Міноборони, на початку повномасштабного вторгнення Росії відомство оплатило в іноземного постачальника замовлення на бронежилети та берці для ЗСУ. 

Берці надійшли влітку 2022 року з порушенням термінів постачання. Бронежилети надходили протягом літа-зими 2022 року, втім не пройшли балістичні випробування. 

Тому Міністерство оборони України не прийняло цей товар і звернулося до постачальника з вимогою повернути кошти та сплатити штрафні санкції, проте той вимогу не задовольнив.

Тоді Міноборони подало позов до міжнародного арбітражу про стягнення вартості непоставлених бронежилетів, штрафних санкцій та відсотків річних.

Арбітражний трибунал повністю задовольнив вимоги Міністерства оборони.

Загальна сума задоволених вимог становить понад 27 мільйонів доларів США (що є еквівалентом понад одного мільярда гривень) та включає в себе, на додаток до вартості товару, штрафні санкції, відсотки річних та арбітражний збір.

Це - найбільша сума з усіх арбітражів, які зараз ведуться Міноборони.

Також, за рішенням міжнародного арбітражу відсотки річних продовжують нараховуватися на вартість непоставленого товару до моменту погашення заборгованості.

  • У жовтні Міноборони заявило, що не допустило поставку понад 60 тонн неякісних продуктів для ЗСУ, зокрема, м'ясних та м'ясо-рослинних консерв.
  • У листопаді Міноборони виграло суд проти іноземного постачальника неякісних бронежилетів та шоломів. Постачальник повинен повернути МІіноборони 400 мільйонів гривень.
  • Крім того, Міноборони виграло п'ять іноземних арбітражів на майже мільярд гривень. Спори виникли через непостачання майна, порушення термінів його постачання та якість товару.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram