ГоловнаСуспільствоВійна

У Повітряних силах пояснили, чому тривоги довші, коли злітає російський МіГ

Такий літак у небі може перебувати дуже довго, а випущена з нього ракета долітає до цілі за лічені хвилини.

У Повітряних силах пояснили, чому тривоги довші, коли злітає російський МіГ
Юрій Ігнат
Фото: скріншот

У Повітряних силах наразі не розглядають питання скорочення тривалості повітряних тривог у випадках, коли злітає російський МіГ.

Про це заявив в ефірі "Радіо Свобода" речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"В Повітряних Силах про це мова поки що не йде. Я не знаю, чи будуть ухвалювати рішення, чи не будуть. Це потребує серйозного підходу, обговорення", – сказав він.

За його словами, у випадку загрози застосування балістики, немає можливості точноо визначити вдасться до неї армія РФ чи ні.

"Буде застосована «Іскандер-М» чи не буде? Ну, теж – відповідальність. Особливо, коли гинуть люди. Тому маємо враховувати усі фактори. Якщо ухвалено рішення, Повітряні сили будуть його виконувати", – пояснив Ігнат.

Він зазначив, що російські пілоти зараз відпрацьовують дозаправки в повітрі та інші маневри, тому повітряні тривоги, пов’язані з підняттям у небо МіГів – довші.

Ігнат пояснив, що літаки МіГ є потенційним носієм аеробалістичної ракети "Кинджал". Дальність польоту цієї ракети може становити дві тисячі кілометрів. Максимально такий літак у небі може перебувати дуже довго, а ракета випущена з нього долітає до цілі за лічені хвилини.

"Максимально – поки льотчик не засне, можна його дозаправляти безкінечно. Це так умовно кажучи, якщо жартома…. Завдяки тому, що вже літак її підніс вверх, ракету Х-47 («Кинджал»), вона не витрачає сил на підйом, як відбувається з «Іскандером». І це розріджене повітря, відсутність атмосфери дозволяє їй пролетіти з такою великою швидкістю і долати велику відстань за лічені хвилини. Якщо Київщину беремо, з півночі атакуємо її, то тут взагалі мова йде про хвилину часу. Тобто, дуже все небезпечно. Якщо летить далі, то відповідно буде довший час подолання цієї відстані. Але цей довший час – це теж кілька хвилин всього-на-всього. Ракета летить до цілі і вже атакує її вниз по траєкторії", – зазначив Ігнат.

Нагадаємо, останні кілька днів повітряні тривоги в Україні часто пов’язані з тим, що на російських аеродромах злітають винищувачі МіГ. Такі тривоги тривають по кілька годин, тому люди часто скаржаться, що від цього страждають бізнес та економіка, не працюють сервіси, а діти не ходять до школи.

Зараз лунають розмови щодо градації та маркування тривог за рівнем небезпеки (помаранчевий, жовтий, червоний). Водночас, таке рішення має ухвалювати вище керівництво держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram