ГоловнаСуспільствоВійна

Теракт в Оленівці: Омбудсмен Лубінець заявив, що вдалося ідентифікувати більшість тіл українських бійців

Місія ООН зі встановлення фактів про теракт жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії.

Теракт в Оленівці: Омбудсмен Лубінець заявив, що вдалося ідентифікувати більшість тіл українських бійців
Дмитро Лубінець
Фото: Макс Требухов

Тіла загиблих українських бійців після теракту в Оленівці повернули, вдалося ідентифікувати більшість.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час всеукраїнського правозахисного форуму "Легіон права", передає "Укрінформ".

“Тіла загиблих в Оленівці вдалося повернути. Наразі проходить аналіз ДНК, рідні відповідними органами поінформовані”, - сказав омбудсмен.

Він додав, що після трагедії в Оленівці вперше спілкувався з російською колегою Тетяною Москальковою і пропонував їй допустити в Оленівку міжнародних експертів.

“Я пропонував Москальковій, щоб разом з ними на місце вибуху в Оленівській колонії прибули експерти з різних країн, частину яких мала запросити Росія, а частину - Україна. Вони беруть однаковий матеріал для експертизи: земля, якісь металеві речі, якісь частини цього приміщення. Потім ми прозоро показуємо, які експертизи хто напрацював”, - розповів Лубінець.

Російська сторона погодилася, але згодом з'явилася інформація, що окупанти терміново прибирають барак, де утримували українських військовополонених. Омбудсмен додав, що публічно назвав це спробою приховати злочин. У результаті нікого на об'єкт не допустили.

Лубінець також розповів, що Місія ООН зі встановлення фактів про теракт в окупованій Оленівці ні разу не погодилася ознайомитися з матеріалами щодо вибуху в колонії, які надала Україна. Він не зміг зустрітися з її членами за весь період роботи місії, аж поки її не закрили.

“Про це повідомив речник Гутерреша на пресконференції, і на пряме запитання журналістів: Ви прийняли рішення закрити цю місію через те, що РФ не допустила представників місії до Оленівки? Відповідь була: "Ми це не коментуємо", - додав Уповноважений.

Нагадаємо, торік у липні Генштаб ЗСУ повідомив, що російські збройні сили здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, де перебували, зокрема, й українські військовополонені.

Це було зроблено для того, щоб звинуватити Україну в скоєнні воєнних злочинів та приховати тортури над полоненими.

Українська розвідка заявила, що колонію підірвали “вагнерівці”.

Опісля керівник МЗСУ Дмитро Кулеба закликав ООН і МКЧХ відвідати колонію і встановити всі факти злочину. 

ООН утворила місію, яка мала розслідувати теракт в Оленівці. Однак згодом її розпустила. Причиною назвали відсутність умов, необхідних для розгортання місії на місці.

Внаслідок вибуху на території колишньої виправної колонії загинули понад 50 полонених українських військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram