ГоловнаСуспільствоВійна

У межах нових санкцій проти РФ сотням танкерів можуть заборонити доступ до європейських портів, − Politico

Багато суден відключають свої навігаційні системи, щоб приховати той факт, що вони заходили до портів РФ.

У межах нових санкцій проти РФ сотням танкерів можуть заборонити доступ до європейських портів, − Politico
Фото: ЕРА/UPG

Сотням танкерів можуть заборонити доступ до європейських портів у межах нових заходів Євросоюзу для боротьби з незаконним продажем російської сирої нафти, який фінансує війну Росії проти України.

Про це пише Politico.

Після тижнів напружених переговорів країни-члени ЄС нарешті підписали 11-й пакет санкцій, які будуть запроваджені проти Москви. “Але замість того, щоб запроваджувати нові обмеження, ...Брюссель зосереджений на згортанні лазівок у чинних правилах та створенні повноважень для вторинних санкцій”, − зазначає видання.

Вважається, що багато суден, які належать мережі підставних компаній, багато з яких пов'язані з Грецією, відключають свої навігаційні системи. Це робиться, аби приховати, що вони або заходили до російських портів або беруть паливо з інших танкерів у морських водах.

Заходи, запропоновані Європейською комісією та узгоджені країнами-членами, заборонять судам, підозрюваним у цій тіньовій практиці, заходити до портів ЄС “незалежно від їхнього реєстраційного прапора”. Окрім того, у певних географічних районах танкери будуть змушені повідомляти владу про заплановане перевантаження нафти з судна на судно “не менше ніж за 48 годин” .

Згідно з аналізом S&P Global Market Intelligence, загалом у перевалці нафти з російських кораблів були залучені 167 танкерів, які потім пришвартувалися у портах ЄС.

Країни з великою морською промисловістю, такі як Греція, Кіпр та Мальта, спочатку висловлювали сумніви щодо планів боротьби з цією практикою, намагаючись захистити свої судноплавні компанії.

В останні місяці Росія збільшила експорт нафти до таких країн, як Індія, Китай та Пакистан, тоді як цифри показують, що ЄС імпортує паливо, перероблене із сирої нафти цих азійських країн. Також Bloomberg написав, що Росія відновила постачання нафти до підсанкційної Північної Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram