ГоловнаСуспільствоВійна

Окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині, населення евакуюють. Доповнено

Збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

 Окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС
Фото: nikvesti.com
Окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС

Російські окупаційні війська уночі здійснили підрив Каховської ГЕС. У Херсонській області розпочата евакуація населення з небезпечних районів, для яких є ризик затоплення. 

Про це повідомляють голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін та ОК Південь. За даними розвідки, підрив відбувся близько 2:30 ночі. 

Відомо, що машинну залу ГЕС підірвали зсередини. Станція зруйнована повністю і не підлягає відновленню. За попередніми даними, підрив здійснила 205-а мотострілкова бригада, щоб зупинити контрнаступ. Збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд грн.

 Окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС
Фото: nikvesti.com
Окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС

За словами очільника ОВА Прокудіна, на Херсонщині розпочали евакуацію населення із небезпечних місць, для яких є ризик затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС.

"Розпочата евакуація мешканців небезпечних районів. Усі служби працюють. ДСНС, поліція, військові – всі поруч. Прошу зібрати документи та речі першої потреби та чекати автобусів евакуації", – зазначив він.

Президент Володимир Зеленський після екстреного засідання РНБО повідомив, що доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Також погодили комплекс міжнародних заходів для притягнення Росії до відповідальності.

Згідно з попередніми висновками, фахівці бачать, що Каховська гребля була підірвана, розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Станом на 20 червня відомо про 17 загиблих. 

Станом на 9 червня відомо про пʼятьох загиблих і 13 зниклих. Остаточні наслідки підриву стануть зрозумілими, коли зійде вода. Окупанти цивільним на захопленій території не допомагають. 

Близько 7:45 7 червня голова ОВА повідомив, що інтенсивність підтоплення зменшується, але вода ще прибуватиме. Прогнозується збільшення води на метр протягом наступних 20 годин.

Цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду, яку вчора ще не топило. Загалом станом на ранок затоплено 1852 будинки на правому березі. 

Українська розвідка дійсно мала інформацію про підготовку росіянами підриву Каховської ГЕС. Україна поділилася цими даними із закордонними партнерами іще до катастрофи, повідомив увечері президент Володимир Зеленський. 

Станом на 16:32 відомо про 71 підтоплений будинок. Вода продовжує прибувати, повідомив голова ОВА. 

Станом на 16:00 евакуювали 1339 громадян:

  • мікрорайон "Корабел", м. Херсон – 1 199 
  • Дніпровський район, м. Херсон – 16
  • с. Тягинка – 32
  • с. Бургунка – 8
  • с. Микильське – 9
  • смт. Козацьке – 4
  • с. Садове – 67
  • с. Понятівка – 4.

За попередньою інформацією, наразі підтоплено 13 населених пунктів на правому березі р. Дніпра та понад 260 будинків. 

Фото: ДСНС

Станом на 15:00 евакуювали близько 1300 осіб.

Суспільне показало Корабельний район Херсона станом на 14:40. 


В затоплених районах підвищена мінна небезпека – вода може знести ворожі мінні загородження. 

Станом на 14:43, за даними голови ОПУ Андрія Єрмака, є така узагальнена інформація:

Зруйновано і пошкоджено понад 80 населених пунктів області.

Пошкоджена або повністю зруйнована регіональна біосистема південної дельти Дніпра, а також Причорномор’я.

росія зруйнувала зрошувальну систему на півдні України та інфраструктуру водопостачання окупованого Криму.

Підрив Каховської ГЕС призвів до створення передумов для розбалансування системи охолодження Запорізької АЕС. Це ядерна загроза для всього світу.

Згідно з Женевською конвенцією (стаття 56 Додаткового протоколу I 1977 року) дії щодо руйнування дамб є воєнним злочином та можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення.

Близько 14 години журналісти проєкту "Схеми" опублікували перший супутниковий знімок місця катастрофи. На ньому видно, що майже вся будівля ГЕС зруйнована.

Фото: Схеми в Telegram

Станом на 13 годину з Херсонської області евакуювали понад 650 людей силами ДСНС, поліції та волонтерів, іще понад 420 евакуювалися самостійно. 

О 12:31 голова ОПУ Андрій Єрмак опублікував відео із затопленим центром окупованої Нової Каховки. 

Після 12 години командувач Обʼєднаних Сил оборони України генерал-лейтенант Сергій Наєв у коментарі Укрінформ повідомив, що наслідки підриву не мають зашкодити контрнаступу. 

"Щодо перешкоджання нашим наступальним діям, військове командування повністю враховувало й такі ворожі підступні дії, і відповідно воно не має зашкодити нашому наступу на тих напрямках, де може бути розлив води", – сказав він. 

О 12:50мер Миколаєва Олександри Сєнкевич повідомив, що станом на 12 годину рівень води в акваторії міста піднявся на 18 сантиметрів. 

Об 11:52 премʼєр-міністр Денис Шмигаль за результатами засідання комісії повідомив, що, за попередніми даними, жертв серед цивільних немає.

За його словами, зараз є чотири головні завдання:

Ставлять зараз чотири головні завдання:

  • організувати евакуацію та розміщення людей на безпечних територіях. Перші потяги з Херсона відправляються о 13:00
  • Запорізька АЕС. Наразі ситуація контрольована. Важливо не допустити розвитку найгіршого сценарію
  • забезпечення питною водою. Вже напрацьовані пропозиції, є підготовлені проєктні рішення. Готують виділення коштів, аби розпочати реалізацію проєктів якнайшвидше
  • оцінка екологічних наслідків. Міндовкілля має підготувати відповідні дані.

За результатами засідання РНБО її секретар Олексій Данілов об 11:19 написав, що ніщо і ніхто, жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав.

"Підрив росіянами Каховської ГЕС – це принципово новий етап російської агресії. Відбувся повний та остаточний демонтаж усієї фальшивої ідеологічної кремлівської конструкції: «звільнення України», «боротьба з нацистами», «ураження виключно військових об’єктів» та решти суто пропагандистських та брехливих тез. росія ввійшла в етап повного відкидання будь-яких солов’їно-симоньянівських «фігових листків» і відкритого декларування своєї справжньої мети – знищення України, вбивства українців, руйнації економіки і структур життєзабезпечення населення. У передчутті неминучості зникнення росії та путіна з історії фальшиві маски більше не потрібні", – наголосив він. 

Близько 11 години в МВС повідомили, що двоє поліцейських були поранені під час евакуації людей. 

"Оголошена евакуація, людей вивозять. А росіяни накривають артилерією", – повідомили в міністерстві.

За даними правоохоронців, станом на 11 евакуйовано 885 громадян. 

О 10:50 місцеві пабліки опублікувала відео з ГЕС, яка майже повністю опинилася у воді. Офіційного підтвердження цьому поки немає, але це ж відео поширила прикордонна служба.

Тим часом будинок культури в Новій Каховці зараз виглядає так.

Станом на 10 годину МВС прозвітувало про евакуацію 742 осіб. Вода прибуває. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває. Це унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи. 

"Близько 80 населених пунктів у зоні потенційного затоплення. Більшість з них – тимчасово окуповані", – зазначили в міністерстві. 

В Херсоні на Острові евакуація проходить з трьох точок збору. Гідропарк і нафтогавань вже затоплено. Лежачих і маломобільних вивозять до лікарень, заявив голова МВА.

Фото: Роман Мрочко

Фото: Роман Мрочко

Фото: Роман Мрочко

Фото: Роман Мрочко

З питань евакуації треба звертатися на гарячу лінію адміністрації: (+38) 050 040 44 24, (+38) 098 958 17 90 або в особисті повідомлення голові МВА. Інформацію щодо локацій евакуації саме у Корабельному районі можна отримати по телефону: (+38) 099 736 22 30. 

Новку Каховку теж підтоплює, заявив мер міста Коваленко в коментарі УП.

"Підрив жахливий, тому що він торкнувся не тільки проїжджої частини, дамби, на жаль, підірвана сама Каховська ГЕС, тобто машинна зала. Руйнації носять техногенний характер − об’єм води достатньо великий на даний момент падає", – повідомив він. 

У місті затоплено зоопарк, кафе, вулиці, яхт-клуб. 

О 9:32 Головне управління розвідки Міноборони повідомило деталі про підрив. Росіяни здійснили його близько 2:30 ночі. За даними розвідки, окупанти провели основні роботи із замінування одразу після захоплення Каховської ГЕС. У квітні минулого року вони додатково мінували шлюзи та опори. На самій греблі було встановлено тентовані вантажівки з вибухівкою.

В Укргідроенерго повідомили, що росіяни здійснили підрив машинної зали ГЕС зсередини. Станція відновленню не підлягає. За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів. 

На думку начальниці обʼєднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталії Гуменюк, російські терористи підірвали дамбу Каховської ГЕС з метою здійснення техногенного шантажу і тиску на Україну. За її словами, не маючи сил вже більше чекати, звідки ж піде контрнаступ ЗСУ, вони намагаються таким чином спровокувати певну ситуацію.

О 9:17 голова уряду Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення – 80 населених пунктів. 

"Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції. Через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена", – заявив він. 

Фото: Maxar

Фото: Maxar

Підрив ГЕС становить загрозу для Запорізьких атомної електростанції, що захоплена окупантами. Станом на 8:00 ранку рівень води в Каховському водосховищі становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

"Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", – повідомили в Енергоатомі

В ефірі телемарафону Прокудін прозвітував про ситуацію станом на 7:30. Повністю або частково затоплені Тягинка, Львове, Одрадокамʼянка у Бериславському районі. Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів у Херсоні – Херсонського району. 

"Ми розуміємо, що будуть підтоплені і інші населені пункти, готуємось до цього. Організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва, а звідти вже до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст", – зазначив він. 

У критичній зоні небезпеки опинилися 16 000 мешканців правого берега Херсонської області – їх будуть евакуювати.

О 12 годині з херсонського вокзалу рушить евакуаційний поїзд до Миколаєва. Мешканці окупованої частини лівобережжя оповіщені про необхідність поїхати в безпечні місця. 

Президент тим часом зібрав екстрене засідання РНБО

Станом на 7:53 від електропостачання відключили мікрорайон Херсона Корабел. Через декілька годин з метою безпеки там вимкнуть і газопостачання. 

Через підрив Каховської ГЕС у Каховському водосховищі стрімко падає вода.

"Російські мразі знищили Каховську ГЕС та дамбу. Вода у Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 см за годину", – повідомив у Telegram начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко. 

Поліція зазначила, що в потенційній зоні затоплення на правобережній частині річки Дніпро села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел.

Рівень води піднімається, і всім, хто перебуває в зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади;
  • взяти документи і речі першої необхідності;
  • подбати про близьких людей і домашніх улюбленців;
  • виконувати інструкції рятувальників та поліцейських.

"Пам’ятайте: ворог намагається поширити дезінформацію, зняти із себе відповідальність за черговий злочин", – додали правоохоронці. 

 

Фото: Олександр Прокудін

Фото: Олександр Прокудін

Фото: Херсонська ОВА

Фото: Олександр Прокудін

За даними Миколаївської ОВА, підтоплення Кінбурської коси не буде, але може теоретично підтопити дорогу і тимчасово півострів стати островом. 

Нагадаємо, російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.

Після захоплення окупанти замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. Повідомлялося, що у разі підриву може бути зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram