ГоловнаСуспільствоЖиття

Охочих емігрувати в США або Євросоюз українців стало вчетверо менше з 2020 року, – соціологи

Абсолютна більшість українців з усіх регіонів не хотіли б виїжджати за кордон назавжди.

Охочих емігрувати в США або Євросоюз українців стало вчетверо менше з 2020 року, – соціологи
Фото: interieur.gouv.fr

За останні два роки вчетверо зменшилося число охочих емігрувати в США чи країни Євросоюзу.

Про це повідомляє Київський міжнародний інститут соціології.

Зазначається, що у жовтні 2020 року КМІС проводив всеукраїнське телефонне опитування. Респондентам серед інших ставили запитання: "Якби вам зараз без умов надали громадянство США або ЄС, ви поїхали б для постійного проживання в ці країни?". Згідно з результатами опитування, у 2020 році 28% з усіх опитаних готові були виїхати за кордон.

"У вересні 2022 року ми повторно поставили це запитання. Частка тих, хто готовий виїхати жити в США або ЄС, знизилася в чотири рази – з 28% до 7%, водночас із 69% до 91% стало більше тих, хто не хотів би виїжджати", – йдеться в дослідженні КМІС.

Чи переїхали б ви жити до США/ЄС, якби без умов отримали громадянство?

Фото: КМІС

Однак наразі близько 10% дорослих українців перебувають за кордоном як біженці. "...Навіть якщо половина з тих, хто перебуває за кордоном, відповіли б «так» на це запитання, то зниження еміграційних настроїв також було б значним – з 28% до близько 13%", – наголошують дослідники.

Згідно з результатами дослідження, у всіх регіонах України абсолютна більшість населення (90 – 92%) не хотіли б виїжджати за кордон назавжди.

 

У віковому розрізі молодші респонденти більшою мірою готові емігрувати, але насправді серед усіх вікових груп абсолютна більшість (не менше 84%) не хотіли б виїжджати жити до США або ЄС. "У 2020 році практично половина (46%) молоді до 30 років хотіла б виїхати, зараз – 13%", – наголосили у КМІС.

Нагадаємо, освітній омбудсмен України Сергій Горбачов заявляє, що ризик утратити ціле українське освітнє покоління є дуже високим, тому що школярі за кордоном мають дуже мало можливостей вивчати українську мову, літературу й історію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram