ГоловнаСуспільствоВійна

У Стамбулі відкрився Координаційний центр щодо експорту українського зерна

Він має забезпечити безпечне відвантаження зернових. 

Фото: EPA/UPG

У турецькому місті Стамбул відкрився Координаційний центр щодо експорту українського зерна, яке блокувалось російськими військами. Мета центру – забезпечити безпечне відвантаження зерна з трьох українських портів, пише The Guardian із посиланням на заяву міністра оборони Туреччини Хулусі Акара.

Нині в українських портах на експорт очікують 25 тонн зерна. 

"Підготовка до виходу з українських портів перших кораблів у межах знакової угоди триває", – передає слова Акара видання.

До роботи в центрі задіяні представники України, ООН, Туреччини і росіяни.

За інформацією Мінінфраструктури, координаційний центр реєструватиме судна, які слідують в розблоковані українські порти, і затверджуватиме графіки транзиту та заходу суден в порти.

В роботі центру від України беруть участь представники центральних органів влади і військові.

Невдовзі сформують спеціальні інспекційні групи, які перевірятимуть кораблі на наявність несанкціонованих вантажів і персоналу на борту, які прямують до українських портів або виходять з них. Перевірку проводитимуть на вході та виході з турецької протоки.

А забезпечувати виконання домовленостей в українських портах і територіальних водах України будуть тільки представники державної влади нашої держави. 

В Мінінфраструктури висловили сподівання, що до кінця тижня з українських портів вирушать перші судна із зерном.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, розблокованими мають бути три українські порти: Одеський, Південний і Чорноморський. Контроль за портами повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде. 

Передбачена відсутність супроводу суден кораблями Росії та представників країни-агресора в українських портах.

Відповідна угода була підписана між Україною, Туреччиною і генсеком ООН минулої пʼятниці. Дзеркальну угоду з турецькою стороною і Антоніу Гутеррешем підписала Росія.

Через день після укладання угоди росіяни обстріляли Одеський порт. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram