ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Чи можуть вакциновані переносити коронавірус?

Україна переживає нову хвилю смертей і захворювань на коронавірусну хворобу. Що страшніша статистика, то гучніші заклики щепитись і то активніше антивакцинатори просувають тезу “вакциновані хворіють так само, як і невакциновані”. 

Здається, це вже стало фейсбук-мантрою: “Вакцина не захищає від зараження. Лише від важкого перебігу та смерті”.

Але це не зовсім так. І зараз спробуємо пояснити, чому.

Дельта змінила правила гри. Але не кардинально

Коли країни лише розпочинали вакцинальні кампанії й щеплення набирало обертів, здавалося, що “хепіенд” близько. Ранні дослідження показували, що вакцинація допомагає знизити ризики розповсюдження вірусу на більш ніж 80%. Піонери щеплення, наприклад Ізраїль, у квітні послаблювали масковий режим.

На пляжі Тель-Авіва, 17 квітня 2021 року.
Фото: EPA/UPG
На пляжі Тель-Авіва, 17 квітня 2021 року.

Але потім вдарила дельта, і свято скінчилося.

Як пишуть у серпневій статті наукового журналу Nature, “дельта ймовірніше розповсюджується серед вакцинованих, ніж інші версії вірусу”. А якщо людина інфікована – вона заразна.

Випадки інфікування серед вакцинованих навіть мають термін “breakthrough infection”, що можна перекласти як “проривна інфекція” або “інфікування після щеплення”.

Такі заяви науковців породили багато маніпуляцій. У соціальних мережах почали активно транслювати тезу про неефективність вакцин, що”невакциновані заражаються так само, як і не вакциновані”. Але це не зовсім так.

Дельта дійсно “підірвала” ефективність вакцин у тому, що стосується захисту від інфікування. Але повністю прорвати оборону новій версії все ж таки не вдалося.

У центрі вакцинації в Данії
Фото: EPA/UPG
У центрі вакцинації в Данії

Захист від зараження до 80%

Наприклад, якщо захист від інфікування альфою становив 79% для вакцини Astra Zeneca, то для дельти цей показник становив 67% станом на серпень.

Дані можуть різнитись залежно від вакцини та вікової групи. Наприклад, за деякими даними, Pfizer/BioNTech мав захист від інфікування дельтою до 80%. 

А дослідження, які проводили в будинках для літніх людей, показували, що ефективність від зараження впала до 53,1%. 

Проте в будь-якому разі ми не говоримо про нульові показники. Ризики зараження все одно суттєво знижуються, а водночас і ризики передати вірус своєму колезі, учню чи родичу. 

Науковиця та вірусолог М’юдж Севіг присвятила поясненню цілий тред у твіттері: “Ефективність вакцини можна оцінити по тому, як вона знижує ризики інфекцій у вакцинованих порівняно з невакцинованими. Наприклад, вакцина, яка усуває будь-які ризики, має 100% ефективність. Вакцина з ефективністю 50% означає, що у вас на 50% нижчі ризики заразитись, ніж у невакцинованого”.

Фото: /twitter.com/mugecevik

Це підтверджує й імунолог Юрій Степановський:

“Основними поширювачами інфекції залишаються невакциновані люди. Так, вакциновані теж можуть хворіти, але в середньому їхні ризики передати вірус іншому майже вдвічі нижчі, ніж у невакцинованих. А ще вакциновані частіше переносять хворобу безсимптомно або без виражених симптомів. Коли ти не маєш активного кашлю, то для поширення інфекції потрібен довший і тісніший контакт".

Юрій Степановський
Фото: tdmu.edu.ua
Юрій Степановський

"І головне, вакциновані набагато рідше опиняються в лікарнях і реанімаціях, що не перевантажує медичну систему”, – пояснює лікар.

Захистити ближнього

Окремої уваги заслуговує зовсім свіже дослідження, яке опублікували в журналі JAMA. 

Науковці виявили: що більше в родині вакцинованих, то нижчі шанси невакцинованого заразитись.

Наприклад, якщо в родині є одна неімунна людина (тобто така, що не щеплена і не зустрічалась з вірусом) та одна імунна, то ризики невакцинованого заразитись знижуються на 45-61%. Дві імунні людини в родині знижують цей ризик вже на 75-86%.

Чотири імунні члени родини знижують ризики до 97%. На нашу думку, це може бути критично, якщо в родині є немовля чи людина з інвалідністю, яка майже не полишає домівки та відмовилася від щеплення через якісь причини.

Фото: EPA/UPG

Отже, так, ви можете захворіти, якщо щепились, і, як наслідок, заразити ближнього свого. Але ризики цього значно нижчі. Звичайно, багато що залежить від вашого віку, стилю життя, наявності серйозних хвороб, імунітету. 

Але абсолютно несправедливо виключати щеплення з методів захисту. Тепер, окрім масок, дистанції та антисептиків, у нас є вакцини. І цим треба користуватися.

Фото: Чернівецька обласна державна адміністрація

Наталія БушковськаНаталія Бушковська, журналістка, викладачка іноземних мов
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram