ГоловнаСуспільствоВійна

​"Беркутівець" Зінченко після обміну в 2019 році вступив в окупаційні війська (оновлено)

Прокуратура хоче судити його заочно разом з Аброськіним і Янишевським.

Фото: Тетяна Безрук

Колишній боєць підрозділу "Беркут" Сергій Зінченко, який звинувачується в розстрілах на Майдані, після обміну в 2019 році залишився у Донецьку і вступив у окупаційну армію.

Про це на засіданні Святошинського районного суду Києва в середу, 2 червня, заявив прокурор Ігор Земсков, повідомляє кореспондент LB.ua.

"За оперативними даними установлено, що Зінченко станом на 20 січня 2021 року проживає у Донецьку та проходить службу на тимчасово окупованій території за контрактом у складі незаконного збройного формування одного із підрозділів 1-го армійського корпусу так званої «ДНР»", - зазначив під час засідання прокурор Земсков. 

У відповідь на це адвокат обвинувачених Ігор Варфоломєєв зазначив, що хтось хоче дискредитувати Зінченка. 

"Я вважаю, що ці дані є або умисною дезінформацією, для дискредитації Зінченка, або хтось поглузував надавши такі оперативні дані", - сказав адвокат і додав, що адреса, яку прокурор зазначив як місце проживання Сергія Зінченка - не існує. 

"На сайті "Укрпошти" є поштові індекси, де зазначені всі адреси, які є на тій чи іншій вулиці в тому чи іншому населеному пункті. Місто Донецьк, такої адреси на вулиці, що зазначив прокурор не існує", - запевнив він. 

Прокуратура хоче об'єднати їх справу зі справою Олександра Маринченка і Сергія Тамтури, які після обміну повернулися до Києва і ходять на суди.

Нагадаємо, що у жовтні 2020 року Святошинський суд Києва прийняв рішення про оголошення в розшук трьох обвинувачених у розстрілах на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року ексспівробітників спецпідрозділу міліції "Беркут" Олега Янішевського, Павла Аброськіна та Сергія Зінченка.

Вони не з'являються до суду після того як у грудні 2019 року їх включили у списки на обмін і відпустили на непідконтрольні українському уряду території Донецької та Луганської областей. Адвокати ексберкутівців заявляли, що їхні підзахисні не можуть приїхати до Києва, бо не мають паспортів, щоб перетнути лінію розмежування на Донбасі, а також через карантинні обмеження з початку пандемії коронавірусу.

Разом із тим двоє інших обвинувачених — Сергій Тамтура й Олександр Маринченко — у лютому 2020 року повернулися після обміну додому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram