ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Степанов представив план реформи екстреної медицини

Голова МОЗ наголосив, що у 2021 році послуги ЕМД та її фінансування має бути на рівні 15,9 млрд гривень.

Степанов представив план реформи екстреної медицини
Фото: facebook/ Максим Степанов

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов представив детальний план реформування системи екстреної медичної допомоги в Україні.

Про це повідомляють на сайті МОЗ.

"Зараз в Україні працює 25 регіональних центрів екстреної медичної допомоги. В системі працює майже 40 тис. осіб, 2 954 бригади, які цілодобово, 24/7, готові прийти українцям на допомогу", - зазначив Степанов.

Він наголосив, що МОЗ знає основні проблеми, які сьогодні існують у сфері екстреної медицини. Серед них: неправильно побудована мережа ЕМД, стан автопарку, неправильно побудовані маршрути пацієнтів, відсутність достовірних статистичних даних, відсутність алгоритмів реагування в надзвичайних ситуаціях, низьке фінансове забезпечення та інші.

Також Степанов зазначив, що наступного року заплановано досягти часового нормативу доїзду швидкої до пацієнта в 60% (зараз лише 30%), у 2022 році - до 75%, а у 2023 - до 85%. Крім того, МОЗ перегляне та змінить систему маршрутизації пацієнтів, тобто у який саме медзаклад мають направляти пацієнта у критичному стані.

"У 2020 році розмір фінансування ЕМД складав 6 млрд гривень. Додатково уряд виділив ще 1,26 млрд грн. 922 млн грн передбачено в державному бюджеті на заміну карет швидкої допомоги, які перебувають на балансі нашої екстренки. Цього року ми плануємо закупити близько 400 автомобілів", - підкреслив міністр.

За його словами, у 2021 році послуги ЕМД та її фінансування має бути на рівні 15,9 млрд грн. На думку очільника МОЗ, саме з такими цифрами можна говорити про якісну допомогу.

"Також треба передбачити близько 1,6 млрд гривень на закупівлю автомобілів, що дозволить закупити близько 700 автомобілів. Ще 707 машин плануємо закупити у 2022 році. Це наші пріоритети та бачення екстреної медичної допомоги. Ми чітко знаємо, куди йти та у який спосіб це робити. Ми почали рухатися цим шляхом, і я впевнено можу сказати, що ми в найближчі два-три роки зробимо еталонну екстрену медичну допомогу", - підсумував Степанов.

Нагадаємо, з 1 квітня минулого року в п'яти областях стартував пілотний проєкт розвитку системи екстреної медичної допомоги. У держбюджеті на 2019-й на нього було передбачено 1 млрд гривень.

У 2020 уряд ухвалив рішення збільшити фінансування ЕМД на 40%. 30 липня Нацслужба з питань здоров'я підписала договори з центрами екстреної медичної допомоги про підвищені тарифи. Доплата за цими угодами насамперед буде витрачатися на підвищення зарплат працівникам екстреної допомоги, зокрема і водіям "швидких".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram