ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Мінсоцполітики просить Кабмін без тендеру закупити "бебі-бокси" на 1,2 млрд гривень

Вони обґрунтовують це затягуванням процедури закупівлі.

Мінсоцполітики просить Кабмін без тендеру закупити "бебі-бокси" на 1,2 млрд гривень
Фото: Свідок.інфо

Міністерство соціальної політики просить в уряду дозвіл закупити на 1,23 млрд гривень без тендерних конкурентних торгів так звані бебі-бокси, які видають при народженні малюків батькам. Про це йдеться в розслідуванні "Наші гроші".

У затягуванні тендера міністерство звинувачує закупівельну організацію "Професійні закупівлі" (далі – "ПЗ"), хоча, за даними журналістів, саме Мінсоцполітики затягнуло початок процедури.

"ПЗ" проводить для Мінсоцполітики тендер на закупівлю бебі-боксів. 29 травня перший заступник голови Мінсоцполітики Євген Котик подав до Кабміну проєкт постанови, згідно із яким відомство хоче самостійно провести закупівлю без тендеру. У пояснювальній записці говориться, що "Профзакупівлі" повинні були почати процедуру ще 28 лютого, але на 29 травня тендеру не провели.

Фото: nashigroshi.org
 

Фото: nashigroshi.org
"

Водночас, Мінсоцполітики саме затягнуло початок процедури закупівлі. Кабмін делегував "ПЗ" проведення цієї закупівлі 3 березня. Мінсоцполітики уклало з ними договір на передачу закупівлі 11 березня, а всю інформацію, без якої неможливо оголосити тендер, надало через місяць – 10 квітня", – йдеться в розслідуванні.

"Профзакупівлі" оголосили тендер через два робочих дні після отримання цих даних – 14 квітня. Організація на той момент провела три зустрічі з представниками ринку – у січні, березні та квітні – для уточнення технічних характеристик товарів і логістики, розробила тендерну документацію і провела її обговорення з експертами.

На час оголошення тендера "бебі-бокси" закінчилися в Рівненській, Тернопільській, Запорізькій і Закарпатській областях. Раніше їх за бюджетні кошти закуповувало для України Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС).

За результатами тендеру договір може бути підписаний приблизно в другій половині липня. Якщо в переможця не буде готового товару, то термін збільшиться ще на місяць.

Колишня держуповноважена Антимонопольного комітету України, співзасновниця "Ліги антитрасту" Агія Загребельська повідомила, що ймовірність оскарження і скасування переговорної процедури в АМКУ близька до 100%.

За результатами переговорної процедури договір можна підписати 21 червня. Але цю процедуру неможливо аргументувати терміновою необхідністю у зв'язку з надзвичайною ситуацією, тому її можна оскаржити.

"А значить, якщо переговорну процедуру почнуть на цьому тижні, то через місяць після рішення Антимонопольного комітету може виникнути необхідність починати все спочатку. І батьки малюків отримають бокси не влітку, а в кращому випадку взимку", – пояснила вона.

Загребельська також зазначила, що це дає можливість за рішенням Кабміну без конкуренції проводити будь-яку закупівлю за бюджетні кошти.

"Замовник на власний суб'єктивний розгляд без правил і порядків вибиратиме, у кого купувати товар на гігантські суми. І ціну боксу визначатиме не конкуренція, а домовленості між учасником і замовником", – додала вона.

5 червня "Професійні закупівлі" допустили до тендеру чотири з 13 компаній, які подавали заявку на участь – ТК "Домашній текстиль", "Виробнича організація "Харків", "Трикотажна фабрика "Роза" й "МІК". Решту, у тому числі і "Скай Трейд Україна", яка через ЮНОПС поставляла останню партію бебі-боксів, відхилили через невідповідність вимогам.

"Скай Трейд Україна" оскаржила відхилення в АМКУ, чим призупинила процедуру. "Професійні закупівлі" подали скаргу в АМКУ, заявивши, що в компаній "Квант Лімітед", "Фін Платинум Компані", "Роялті Органік", "Медсі", "Експо Трейд Інком" і "Уртус" може бути змова. На думку експертів, їхні тендерні пропозиції схожі й могли готуватися скоординовано.

Нагадаємо, що батьки новонароджених отримують "бебі-бокси" з вересня 2018 року. Вони містять 25 речей, необхідних малюкам і мамам відразу після народження. Загальна вартість боксу повинна становити до 5000 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram