ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Офісі президента пояснили затримку надбавок лікарям юридичною колізією

Виплат потрійних зарплат не буде, поки установи охорони здоров'я не укладуть договір з НСЗУ.

В Офісі президента пояснили затримку надбавок лікарям юридичною колізією
Фото: facebook/Тернопільська обласна державна адміністрація

Затримка виплат у розмірі 300% окладу лікарям, які задіяні в боротьбі з коронавірусом, пов'язана з юридичною колізією законодавства.

Про це йдеться в повідомленні Офісу президента за результатами селекторної наради Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, главою ОПУ Андрієм Єрмаком, міністром охорони здоров'я Максимом Степановим і главами ОДА.

В ОПУ пояснили, що багато регіонів керувалися наказом Міністерства соціальної політики від 2003 року, згідно із яким надбавки нараховувалися за погодинну роботу.

"Виплати за квітень відбуваються за іншою формулою - через підписані договори з Національною службою здоров'я України. Для цього екстрена медична допомога, опорні лікарні та стаціонарні установи, які допомагають в боротьбі з COVID-19, і мобільні бригади, які виїжджають до пацієнтів, повинні укласти договори з НСЗУ", - йдеться в повідомленні.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що наразі відсоток таких договорів за чотирма категоріями низький. 

"А без цього виплатити обіцяні 300% надбавок не вийде. Хоча лікарні на передовій їх заслужили як ніколи", - заявив він.

Степанову доручили поспілкуватися з усіма ОДА щодо перешкод, які заважають їм зробити виплати.

"Через бюрократичну тяганину ми втратили час, медики отримали зарплати без належних доплат. Це повинно бути виправлено", - заявив прем'єр-міністр України.

Нагадаємо, що Верховна Рада 17 березня прийняла закон про запобігання виникненню та поширенню COVID-19.

Один з пунктів цього законопроєкту передбачає додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, залученим до ліквідації захворювання.

2 травня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що уряд перерахував у регіони кошти на оплату потрійної зарплати медикам, які лікують хворих на коронавірус, а затримки виникають вже на місцях. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram