ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Людмила Денісова: у політв'язня Сергія Бугайчука підозрюють інфікування коронавірусом

Адміністрація тюрми не забезпечила його засобами індивідуального захисту.

Людмила Денісова: у політв'язня Сергія Бугайчука підозрюють інфікування коронавірусом
Сергей Бугайчук
Фото: https://t.me/denisovaombudsman

В українського політв'язня Сергія Бугайчука підозрюють зараження коронавірусною інфекцією. У нього з'явилися симптоми гострого респіраторного захворювання: сухий кашель, підвищена температура, сильний головний біль і біль у суглобах. Про це повідомила Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова на своєму каналі в Telegram.

"Істотне погіршення стану здоров'я у Сергія відбулося після того, як його етапували з Брянського СІЗО в "ФКУ СІЗО-7 УФСІН Росії по м. Москва". По прибуттю до московської в'язниці його помістили на 14-денний карантин, який пізніше продовжили до 21 дня, адже російські лікарі повідомили, що він контактував з особою, у якого діагностували коронавірусну інфекцію COVID-19", - зазначила Денісова.

Адміністрація "ФКУ СІЗО-7 УФСІН Росії по м Москва", де міститься Бугайчук, досі не забезпечила українця належною медичною допомогою - не зроблено жодного аналізу. Крім цього, Сергія не забезпечили засобами індивідуального захисту і дезінфектором.

Людмила Денісова підкреслила, що керівництво пенітенціарної установи країни-окупанта свідомо порушує права громадянина України, передбачені п. 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН і статтею 17 Федерального закону № 103-ФЗ "Про утримання під вартою підозрюваних і обвинувачених в скоєнні злочину". 

"Звертаюся до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити термінових заходів для належного медико-санітарного забезпечення Сергія Бугайчука з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25.03.2020, а також сприяти отриманню ним засобів індивідуального захисту і необхідного лікування", - повідомила Денісова. 

Омбудсмен також звернулася до міжнародного співтовариства з проханням продовжувати тиск на Російську Федерацію, щоб змусити її виконувати норми міжнародного права, не порушувати права громадян України та сприяти їхньому якнайшвидшому звільненню.

Провідника поїзда "Ковель-Москва" Сергія Бугайчука затримали 11 липня 2018 року. Його звинуватили в тому, що він у складі групи з трьох осіб (одна з яких названа тільки на ім'я) нібито переправляв через російсько-український кордон для подальшого перепродажу зброю - пістолет Glock 19, а також 10 стволів до пістолета "Макаров". Російський суд засудив його до 9,5 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що Денісова повідомляла про відмову адміністрацій пенітенціарних установ Росії забезпечувати незаконно засуджених громадян України засобами індивідуального захисту. Серверу Мустафаєву і Наріману Мемедінову запропонували за свої гроші купити необхідні засоби індивідуального захисту в інтернет-магазині ФГУП "Калуське" ФСВП Росії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram