ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ роз'яснило, як надавати послуги після ослаблення карантину

Деякі карантинні заходи будуть скасовані з 11 травня.

МОЗ роз'яснило, як надавати послуги після ослаблення карантину
Фото: Максим Козленко

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко затвердив рекомендації щодо надання послуг після ослаблення карантину 11 травня. Постанови МОЗ з роз'ясненнями він опублікував на своїй сторінці в фейсбук.

Основні правила для всіх видів бізнесу:

  • кожному співробітнику перед роботою повинні виміряти температуру. Якщо вона вище 37,2 - він не допускається до роботи;

      - кожна

торгова точка повинна бути оснащена засобами гігієни при вході;       - зберігається масковий режим як для відвідувачів, так і для працівників;

     - потрібно дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;

     - працівники повинні надягати одноразові рукавички під час роботи;

      - регулярна дезінфекція приміщень після відвідування клієнтів.

Рекомендації стосуються видів бізнесу, перерахованих нижче.

У перукарні та салони краси прийти можна буде тільки за попереднім записом з дотриманням часового інтервалу і соціальної дистанції. При вході повинні бути засоби для гігієни і всі повинні бути одягнені в маски. Після кожного клієнта повинна проводитися дезінфекція.

Власники кав'ярень, ресторанів і барів повинні за можливості замінити м'які крісла на ті, які піддаються дезінфекції. Правила соціальної дистанції в 1,5 метра і носіння масок зберігаються. Видавати людям меню заборонено - воно повинно бути біля входу або місця прийняття замовлення.

Продовольчим, непродовольчим магазинам і ТРЦ потрібно стежити, щоб в приміщенні не перебували більш як 1 людина на 10 кв. метрів. Потрібно також зробити маркування для дотримання дистанції в 1,5 метра. Біля входу, крім антисептиків, потрібно розмістити інформаційні матеріали про те, як протидіяти коронавірусній хворобі.

Під час роботи в офісах будуть аналогічні обмеження щодо кількості людей на 10 кв. метрів. Рекламні брошури, журнали повинні бути недоступними для клієнтів. Співробітники повинні мити руки як мінімум кожні три години і уникати контактів з людьми, що мають ознаки респіраторних захворювань.

Стоматологіям також слід обмежити клієнтів в доступі до друкованих виробів. Працівники повинні забезпечити обов'язкову дезінфекцію всіх інструментів після кожного клієнта. Як мінімум за день до приходу клієнта повинні опитати про стан здоров'я, чи немає симптомів респіраторних захворювань. Після кожного прийому потрібно провітрювати приміщення протягом 15 хвилин.

У закладах психіатричної та медико-соціальної допомоги слід в доступній формі пояснювати пацієнтам про ризики і небезпеки коронавірусу. Персонал і пацієнти повинні бути забезпечені необхідними засобами захисту та гігієни. Також вводиться почергове ходіння в їдальню для уникнення тісних контактів між людьми. У разі виявлення симптомів ГРВІ у персоналу або пацієнта, потрібно їх ізолювати в оснащену для цього палату.

Нагадаємо, карантин в Україні діє до 22 травня і, ймовірно, буде продовжений і далі. Уряд вирішив послабити деякі карантинні заходи з 11 травня. При цьому МОЗ закликало не припиняти користуватися масками і антисептиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram