ГоловнаЗдоров'я

Фонд Ріната Ахметова придбав ще 20 000 тестів на коронавірус для перевірки лікарів швидкої допомоги Актуально

Кожен п'ятий українець, заражений коронавірусом, медичний працівник. В особливій групі ризику – співробітники швидкої допомоги. Для захисту медиків Фонд Ріната Ахметова закупив експрес-тести для діагностики співробітників невідкладної екстреної медицини.

Фонд Ріната Ахметова направив на боротьбу з коронавірусом в Україні 300 мільйонів гривень. На ці кошти закуповують та передають в державні лікарні апарати штучної вентиляції легенів, концентратори кисню, захисні костюми, маски й окуляри, ізолюючій бокс, аналізатори проб. А ще Фонд забезпечив опорні медичні установи в регіонах експрес-тестами. 300 тисяч тест-систем отримали Харківська, Донецька, Івано-Франківська, Луганська, Львівська, Дніпропетровська, Київська області та Київ.

Нещодавно Фонд Ріната Ахметова закупив ще 20 000 тестів для тестування лікарів швидкої допомоги.

– Саме бригади невідкладної допомоги першими виїжджають до пацієнтів із підозрою на коронавірус. Вони знаходяться в групі високого ризику, і захистити їх – одне з пріоритетних завдань. Тести розподілять між обласними центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі, Рівному, Вінниці, Львові та Житомирі. Загальна кількість медиків, які там працюють, близько 10 тисяч. На жаль, зараз в Україні кожен п'ятий інфікований – медик. І ми робимо свій внесок у забезпечення безпеки лікарів на робочих місцях – тести й засоби індивідуального захисту. Захистити лікарів, які рятують життя, на сьогодні дуже важливе завдання, яке країні допомагає вирішувати Фонд Ріната Ахметова, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

У рамках проєкту «200 швидких для України» Фонд придбав для державних медичних установ 200 спецавтомобілів, укомплектованих найкращим обладнанням і здатних долати бездоріжжя. Уперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав лікарям таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги. Медики отримали 114 «реанімацій на колесах», 64 позашляховики і 22 неонатальних автомобілі, обладнані апаратами ШВЛ італійського виробництва. Сьогодні ці швидкі залучені до боротьби з епідемією в країні. Фонд постійно підтримує контакти з медиками, які працюють на цих автомобілях, і піклується про їхню безпеку в умовах епідемії.

Цього тижня тест-системи для виявлення коронавірусу серед лікарів і медперсоналу отримали центри екстреної медичної допомоги у Львові та Івано-Франківську.

Головний лікар Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги Ярема Качмар каже, що ці тести дозволять оперативно проводити первинну діагностику й не допустити зростання кількості хворих.

– Я вдячний Фонду Ріната Ахметова за експрес-тести для медиків швидкої допомоги. Наші співробітники першими контактують з інфікованими пацієнтами, і тому їхнє тестування вкрай необхідне для того, щоби максимально швидко виявити й ізолювати носія COVID-19. Дуже дякую, – сказав Ярема Качмар.

Радниця голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Леся Круп'як, так само, зазначила, як важлива в цей важкий час співпраця влади, бізнесу та суспільства і висловила впевненість, що ця взаємодія допоможе подолати пандемію.

– Ці експрес-тести – чергова допомога в рамках співпраці, – сказала Леся Круп'як.

Найближчим часом тести для діагностики коронавірусу в лікарів і медперсоналу бригад швидкої допомоги передадуть до Вінницької, Тернопільської, Житомирської, Рівненської та Чернівецької областей.

Детально про те, як і чим Фонд Ріната Ахметова допомагає країні подолати загрози коронавірусу, читайте в оглядовому матеріалі.

Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.