ГоловнаСуспільствоЖиття

Київ витратить 220 млн грн на нову систему очищення диму для заводу "Енергія"

Вона повинна запрацювати 2022 року.

Київ витратить 220 млн грн на нову систему очищення диму для заводу "Енергія"
Фото: kyivcity.gov.ua

Київський сміттєспалювальний завод "Енергія", що належить КП “Київтеплоенерго”, почав процедуру оновлення системи очищення димових газів, що утворюються під час роботи підприємства.

Будівництво нової системи очищення завершать, згідно з планом, до 1 січня 2022 року. Про це на громадських слуханнях, присвячених оцінці впливу проєкту на навколишнє середовище (ОВС), повідомив директор заводу "Енергія" Сергій Крикун.

До міського бюджету на 2020 рік вже закладено 220 млн грн на роботи в рамках проєкту будівництва нової системи очищення. Зараз триває збір зауважень до звіту ОВС, потім опрацьовуватимуть зауваження громадськості і буде зроблено висновок профільного міністерства.

"Сподіваюся, вже цього року ми встигнемо провести міжнародні торги із закупівлі обладнання і почнемо підготовчі роботи до заміни системи очищення", - зазначив Крикун.

"Кінцева мета будівництва нової системи очищення димових відходів - привести їх у відповідність до Директив ЄС 2010/75/EU", - запевнив громадськість Дарницького району представник КП "Київтеплокомуненерго" Євген Виперайленко.

Запланована до встановлення система буде використовувати напівсухий метод хімічного очищення газів у реакторі. Для цього використовують гашене вапно (зменшує вміст SO2 і SO3) і активоване вугілля (затримка діоксинів, фуранів і важких металів).

На думку експерта, представника громади району Віктора Гайдукова, представлена система очищення не вирішуватиме проблеми викидів чадного газу, оксидів сірки і азоту, пилового забруднення. Відповідаючи на ці зауваження, Виперайленко зазначив, що частина цих елементів піде в камеру дообпалу, а також рукавний фільтр. Пилове забруднення вловлюють електрофільтри (якими завод обладнаний давно, термін їх експлуатації минув, але недавно їх ремонтували).

Сергій Крикун також зазначив, що зниженню концентрації чадного газу і азоту повинен посприяти температурний режим спалювання побутових відходів. А на це впливає якість сміття.

"З вересня минулого року ми намагаємося приймати на спалювання переважно сухі відходи від станцій сортування сміття. У планах - перехід на 100% прийому сухих відходів", - сказав директор "Енергії".

"Але щоб ми мали доступ до відсортованого сміття - сухих його фракцій, які дозволяють зменшити кількість виділених у повітря реагентів, - до питання сортування повинна бути увага в тому числі і громадськості", - зазначив Крикун.

Нагадаємо, сміттєспалювальний завод "Енергія" відкрили в Києві 1987 року, наразі це єдине підприємство такого профілю в столиці.

Зі зростанням забудови в Києві і появою масивів Позняки-Осокорки житлові будинки підступили впритул до району заводу "Енергія". І хоча формально санітарно-захисні норми під час будівництва не порушені, жителі Дарницького району постійно нарікають на специфічні викиди від сміттєспалювального, які отруюють повітря. Після декількох пікових періодів забруднення повітря в столиці восени 2019 року міська влада заявила про старт проєкту очищення викидів заводу "Енергія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram